69η επέτειος

από την διάσωση της Νιγρίτας από το ολοκαύτωμα.

Η 15η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα ορόσημο για την Νιγρίτα και τους κατοίκους της. Πριν 69 χρόνια οι προγονοί μας σώθηκαν από την εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Όλος ο αντρικός πληθυσμός της Νιγρίτας από 16 σχεδόν χρονών και πάνω (περίπου 700 άντρες) συγκεντρώθηκαν από πάνοπλους Γερμανούς στρατιώτες στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικήτα. Ήταν αποφασισμένοι να τους εκτελέσουν όλους και στη συνέχεια να κάψουν την πόλη  τους. Ο λόγος της κίνησης αυτής των Γερμανών ήταν ότι σε πολεμική επιχείρηση οι Έλληνες αγωνιστές αντάρτες είχαν πιάσει τρεις Γερμανούς στρατιώτες αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί είχαν ανακοινώσει πως θα προέβαιναν σε ολοκαύτωμα, αν οι αντάρτες δεν έφερναν πίσω ζωντανούς τους Γερμανούς αιχμαλώτους. Εθελοντές για να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στους αντάρτες βρέθηκαν ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Καρδαμένης (μετέπειτα Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης) και ο νεαρός τότε Αθανάσιος Χατζηπρίμος. Με οδηγό-βοηθό λοιπόν τον νεαρό Αθανάσιο ο Αρχιμ. Κωνσταντίνος ανέβηκε στα βουνά του Σοχού, όπου ήταν το λημέρι των ανταρτών. Στο δρόμο προθυμοποιείται να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή και ο Νιγριτινός Αθανάσιος Καρβουνιάρης, ο οποίος ήταν δεινός κυνηγός και γνώριζε όλα τα μονοπάτια της δύσβατης εκείνης ορεινής περιοχής. Με πολύ κόπο οι τρείς συνοδοιπόροι φτάνουν στο αρχηγείο των ανταρτών, αλλά οι Γερμανοί στρατιώτες είχαν ήδη εκτελεστεί. Μετά από σκέψη για να σωθεί η Νιγρίτα αποφασίστηκε το εξής: ένας αντάρτης που γνώριζε Γερμανικά έγραψε μια επιστολή, της οποίας φέρονταν ως συντάκτες οι τρεις Γερμανοί στρατιώτες. Η επιστολή ανέφερε ότι είναι καλά, ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου και ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την λήξη του. Πέρασε η ημέρα και ξημέρωσε η 15η Σεπτεμβρίου. Την ώρα που τα πολυβόλα είχαν στηθεί στο ύψωμα, στόχευαν τους Νιγριτινούς και περίμεναν το νεύμα του αξιωματικού για να ηχήσουν∙ εκείνη τη στιγμή, σαν άγγελος του Θεού, παρουσιάζεται ο π. Κωνσταντίνος, πλησιάζει και με δύναμη ψυχής, επιδίδει την επιστολή στον Γερμανό διοικητή, ο οποίος τον κοιτάζει περιφρονητικά και με απέχθεια. Αφού διάβασε την επιστολή κάτι είπε με τους Γερμανούς αξιωματικούς και  «Ὧ τοῦ παραδόξου θαύματος», σταματά η διαδικασία της εκτέλεσης και δίνει εντολή να μαζευτούν οι Γερμανοί και να ανεβούν στα φορτηγά για να αναχωρήσουν για την Θεσσαλονίκη.

Το θαύμα αυτό δεν μπορούσε παρά να αποδοθεί στην επέμβαση του κατά την ημέρα εκείνη εορταζομένου Αγίου Νικήτα του Γότθου. Από εκεί και πέρα ο Άγιος αυτός κατέστη προστάτης των Νιγριτινών και κάθε χρόνο η μνήμη του τιμώταν ιδιαίτερα, με λιτανεία της εικόνας από τον ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου προς το Παρεκκλήσιο, με πανηγυρικό Εσπερινό, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και δοξολογία με σχετική ομιλία. Την δεκαετία του 1950 οι ευεργετημένοι από τον Άγιο κάτοικοι της πόλεως έκτισαν το μικρό Παρεκκλήσιο, στο οποίο τελούνται κάθε χρόνο οι ακολουθίες της εορτής του Αγίου.

Δυστυχώς όμως οι λαμπρές ευχαριστήριες τελετές που γινόταν αρχικά, με την πάροδο του χρόνου και άνευ σοβαρού λόγου σταμάτησαν και περιορίστηκαν σε έναν Πανηγυρικό Εσπερινό και μια Θεία Λειτουργία. Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι νεότερες γενιές, μη γνωρίζοντας την ιστορία του Ιερού αυτού Παρεκκλησίου, σταμάτησαν να εκκλησιάζονται την ημέρα εκείνη, με αποτέλεσμα στο διάβα του χρόνου να ξεχαστεί σχεδόν η θαυματουργική διάσωση της Νιγρίτας από βέβαιο ολοκαύτωμα με την επέμβαση του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Νικήτα του Γότθου. Οι παρευρισκόμενοι και συμπροσευχόμενοι δεν ξεπερνούσαν τους 100-200 ηλικιωμένους!

Η τοπική μας εκκλησία με πρώτο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.Θεολόγο, επιθυμεί να προάγει και διασώσει την ιστορία του τόπου μας. Όπως αντιλαμβανόμαστε δεν πρόκειται απλά για ένα θρησκευτικό πανηγύρι, έναν εορτασμό της μνήμης ενός Αγίου. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια διπλή εορτή, αφ’ ενός την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Νικήτα του Γότθου αλλά και αφετέρου την επέτειο της διασώσεως της πόλεώς μας από βέβαιο ολοκαύτωμα, και αυτό οφείλουμε να το εορτάσουμε δοξολογώντας τον Άγιο Θεό που διά πρεσβειών του Αγίου Νικήτα διέσωσε και τους προγόνους μας άρα και εμάς και την πόλη μας. Αν η σωστική πρεσβεία του Αγίου Νικήτα την στιγμή εκείνη δεν υπήρχε, αν η ευεργετική και σωτήρια παρέμβαση του Χριστού, του οποίου ο Ζωοδόχος Τίμιος Σταυρός «Υψώθηκε» την προηγούμενη, δεν δρούσε, τότε σήμερα το ολοκαύτωμα της Νιγρίτας θα είχε γραφτεί με ματωμένα γράμματα όχι ανάμεσα στα άλλα τραγικά ολοκαυτώματα ανά την Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον στο νούμερο 2 από αυτά! Το ολοκαύτωμα της Νιγρίτας θα έμπαινε πάνω από το ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας, της Κλεισούρας, του Διστόμου, του Δοξάτου και των Κερδυλίων! Μόνο το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων ίσως θα ήταν ειδεχθέστερο αυτού της Νιγρίτας. Εκεί τα πτώματα αριθμούσαν 1104 άτομα, εδώ οι νεκροί Νιγριτινοί θα ήταν περίπου 700!

«Άξιον και δίκαιον» λοιπόν το υμνείν και ευχαριστείν αυτούς που στάθηκαν φρουροί και προστάτες των προγόνων μας. Για τις κατ’ άνθρωπον προσπάθειες τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Καρδαμένη, που η Θεία και πανσθενουργόφωτος Χάρις τον ανέδειξε Επίσκοπο και Πατέρα της τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος διακινδυνεύοντας την ζωή του κατάφερε και εξευμένισε τους τύραννους και απάνθρωπους κατακτητές προστατεύοντας το πλήρωμα της Εκκλησίας. Τον ρόλο αυτόν, της προστασίας του ευαγούς πληρώματός της, τον διαδραματίζει σε όλες τις εκφάνσεις της ιστορίας πατρίδας μας η Αγία μας Εκκλησία διά των ανθρώπων που την υπηρετούν. Τον κορυφαίο όμως ρόλος στην διάσωση των Νιγριτινών τον διαδραμάτισε ο φίλος του Χριστού, ο άγιος Νικήτας ο Γότθος, του οποίου την μνήμη η Εκκλησία μας τιμά στις 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ημερομηνία που έλαβε χώρα και το περιστατικό που αναφέραμε. Πρέπει λοιπόν τον άγιο αυτόν, στου οποίου την χάρη οι πρόγονοί μας ανήγειραν το Παρεκκλήσιο στον τόπο του γεγονότος, να τον τιμούμε και εμείς οι απόγονοι των διασωθέντων. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι χωρίς την παρέμβαση του αγίου κάποιοι από εμάς σήμερα δεν θα υπήρχαν. Σήμερα δεν θα ήταν μια ακόμη ημέρα χαράς, αλλά θα ήταν ημέρα πένθους, πόνου και δακρύων.

Η αγία μας λοιπόν Εκκλησία οφειλετικά και με ευγνωμοσύνη προς τον προστάτη μας άγιο θα τελέσει τον Πανηγυρικό Εσπερινό με αρτοκλασία. Η Ιερή αυτή ακολουθία θα γίνει στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικήτα πάνω από το Κέντρο Υγείας το Σάββατο το απόγευμα στις 7. Στη συνέχεια και περί τις 8.30, αφού την επαύριον λόγω Κυριακής δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία εκεί -όπως συνηθίζεται- στο Παρεκκλήσιο αλλά στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, θα ξεκινήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικήτα μέχρι τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου θα τοποθετηθεί η λαμπροστολισμένη Αγία Εικόνα του για την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Προσκαλούμε όλους τους Νιγριτινούς αλλά και όλους τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, να συμμετάσχουν στην ακολουθία αυτή αποδίδοντας στον άγιο τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευχαριστίας για την προστατευτική και σωτήρια εκείνη επέμβασή του, της οποίας τα αποτελέσματα εμείς σήμερα απολαμβάνουμε. Έτσι θα καταστούμε ευγνώμονες απόγονοι των ταλαιπωρημένων αειμνήστων προγόνων μας. Αν δεν το κάνουμε θα αφήσουμε στη λήθη ένα τέτοιο γεγονός, αφήνοντάς το έρμαιο στα αδηφάγα στόματα ¨συνωστισμένων¨(!) νεόκοπων σκαπανέων της κατ’ αυτούς ¨ιστορικής αλήθειας¨, υποταγμένης στα κελεύσματα της νέας εποχής και της παγκοσμιοποιήσεως, που εργάζονται για την ισοπέδωση των λαών, υποβιβάζοντας την ιστορία σε μύθο(!) και χαρακτηρίζοντας τον πολιτισμό ως ¨απωθητικό(!)¨ και ¨νεκρό(!)¨.

 

 

Με τιμή και ευχές

 

 

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης

designed by: Κώστας Χριστοδούλου