Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, που είναι μεταβυζαντινό μνημείο, προχωρούν τα έργα ανακαίνισης, συντήρησης και αποκατάστασης με την ευλογία και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Θεολόγου. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και από πλευράς οικονομικής οι ενορίτες του Ιερού Ναού στηρίζουν πολλαπλώς τις προσπάθειες των Ιερέων εδώ και 15 περίπου χρόνια. Οι εργασίες που έγιναν στο Ναό είχαν να κάνουν με τον καθαρισμό και συντήρηση των τοιχογραφιών, της ξυλόγλυπτης οροφής, του Παντοκράτορος, του Τέμπλου και των Ιερών Εικόνων καθώς και της ανάδειξης του αυλίου χώρου με βάση μελέτη που είχε εκπονηθεί από 20ετίας και είχε εγκριθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Παράλληλα δημιουργήθηκε στην νότια πλευρά του Νάρθηκα το Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής, στο οποίο ενθρονίστηκε το Ιερό Εικόνισμα της σε ειδικό προσκυνητάρι.

Με ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθαιρέθηκε ο σοβάς των εξωτερικών τοιχών του Ναού με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η λίθινη τοιχοποιία, που είναι ένα κομψοτέχνημα. Η ίδια εργασία έγινε στη συνέχεια και στο Καμπαναριό φυσικά με τα ίδια αποτελέσματα.

Τον τελευταίο καιρό, παρ΄ όλες τις οικονομικές δυσκολίες, οι εργασίες προχώρησαν με την συντήρηση και αποκατάσταση στην αρχική του κατάσταση του παλαιού Δεσποτικού Θρόνου και του παλαιού Παραθρονίου.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα ακόμη έργο, το οποίο χάρισε στον Ιερό Ναό πολλά εκ των απολεσθέντων χαρακτηριστικών της αρχικής του μεγαλοπρέπειας. Κατά τα τέλη της 4ης δεκαετίας του 20ου αιώνα είχαν τοποθετηθεί στο δάπεδο τα μέχρι χθες υπάρχοντα τσιμεντοπλακίδια. Τα πλακίδια αυτά όμως αφαιρούσαν από τον Ναό την λαμπρότητα που άρμοζε στο μνημείο. Έτσι, μετά από σχετική επισταμένη έρευνα, αφαιρέθηκαν τα πλακίδια και αποκαλύφθηκε το αρχικό πάτωμα του Ναού, το οποίο συναποτελούσαν διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων πέτρες.

Πλέον ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης φανερώνει και εξ όψεως την μεγαλοπρέπειά του αλλά και την αξία, την οποία κληροδότησαν οι παλαιοί Νιγριτινοί στους σύγχρονους. Ενώ οι δεύτεροι αναγνωρίζοντας την αξία του κληροδοτήματος αναδεικνύονται αντάξιοι των προγόνων τους συντηρώντας και αναδεικνύοντας τον όμορφο Ναό τους που αποτελεί στολίδι για την Βισαλτία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή!

Και φυσικά οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης και ανάδειξης του Ιερού Ναού συνεχίζονται...

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου