Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος

π.Γεώργιος Κελεμπέκης

 

Με την χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης διοργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή στην Άνδρο και στην Τήνο για το τετραήμερο από 1ης έως 4ης Ιουλίου. Έτσι, το απόγευμα της Κυριακής 1ης  Ιουλίου συνοδεύοντας ομάδα 51 προσκυνητών ξεκίνησαμε από τη Νιγρίτα με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας.

Η αυγή της πρώτης ημέρας μας βρήκε στο λιμάνι της Ραφήνας. Από εκεί πήραμε το καράβι για την Άνδρο. Η Άνδρος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Νάξο. Δεν είναι τουριστικό νησί, βασίζεται τα τελευταία χρόνια όμως στο θρησκευτικό τουρισμό. Υπάρχουν σε αυτό τέσσερα παλαιά, ιστορικά Μοναστήρια, της Παναχράντου, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνης και της Ζωοδόχου Πηγής ή «της Αγίας¨. Πρώτη μας στάση η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου. Μόλις αποβιβαστήκαμε από το λεωφορείο μας ¨μέθυσε¨ μια άρρητη ευωδία. Πλησιάζοντας προς το Μοναστήρι η ουράνια ευωδία γινόταν όλο και δυνατότερη. Τύχαμε στη γιορτή της θαυματουργού και εικόνας της Παναγίας της μυροβλύτισσας! Εκεί προσκυνήσαμε την χάρη Της, αλλά και στην χάρη πολλών Αγίων, των οποίων τεμάχια των Ιερών τους λειψάνων φυλάσσονται εκεί. Ακούσαμε το ιστορικό της Μονής και τα θαύματα, τα οποία πραγματοποιούνται με την χάρη της Παναγίας, αλλά και των Αγίων σε όσους με πίστη τους επικαλούνται. Η επόμενη στάση μας έγινε στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνης, όπου κατά την διάρκεια της Ιεράς Παρακλήσεως, που τελέσαμε,  προσκυνούσαμε την θαυματουργό εικόνα της Αγίας Μαρίνης και το ιερό της λείψανο. Ήρθε όμως και η ώρα του μεσημεριανού φαγητού, οπότε μεταβήκαμε στην όμορφη Χώρα της Άνδρου, όπου θαυμάσαμε την φυσική ομορφιά και γευματίσαμε. Είχαμε επιλέξει να πάμε και στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου, μα λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς μας επέβαλαν να πορευθούμε προς το λιμάνι όπου θα επιβιβαζόμασταν στο καράβι με προορισμό την Τήνο. Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή ¨Μονή της Αγίας¨ Άνδρου συνδέεται με τη Νιγρίτα για δυο λόγους. Πρώτον η μακαριστή πλέον γερόντισσα Ευγενία, προηηγουμένη της Ιεράς Μονής, κατάγονταν από την πόλη μας. Δεύτερον τον Απρίλιο του 2015 μετά από αίτημα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ.κ.Θεολόγου και αποδοχή του αιτήματος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου κ.κ. Δωροθέου Β΄ μεταφέρθηκε στην Εκκλησία μας για προσκύνημα η δεξιά χείρα του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού, η οποία φυλάσσεται στο Μοναστήρι από τα βυζαντινά χρόνια. Για το σύντομον της διαδικασίας μικρή ομάδα εκ των προσκυνητών μετέβη με ταξί στο Μοναστήρι για να ανάψει κεριά για όλους τους προσκυνητές, να τελέσει σύντομη δέηση, αλλά και να μεταφέρει τις ευλογίες της Ιεράς Μονής στους υπόλοιπους προσκυνητές. Τέλος το σούρουπο μας βρήκε να αποβιβαζόμαστε στην Ιερά Νήσο Τήνο και να τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, στο οποίο μάλιστα και δειπνήσαμε.

Την δεύτερη ημέρα ξεκινήσαμε χαράματα από το ξενοδοχείο για να λειτουργήσουμε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, της Μεγαλόχαρης. Εκεί μας περίμενε μια ακόμη ευλογία. Την Θεία Λειτουργία τελέσαμε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ. Διονύσιο, ο οποίος ήταν επικεφαλής χιλίων περίπου Κορινθίων κληρικών και λαϊκών. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το πρόγραμμα προέβλεπε επιστροφή στο ξενοδοχείο για πρωινό. Στην είσοδο του ξενοδοχείου μας περίμενε μια όμορφη έκπληξη. Ήρθε να μας συναντήσει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου και Δήλου Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π.Πέτρος Μαραγκός, φίλος μας αδελφικός, αλλά και γνωστός στην ενορία μας, διότι λειτούργησε και ομίλησε αρκετές φορές στο Ναό μας. Μετά το πρωινό σειρά είχε να προσκυνήσουμε την Ιερά Μονή της Οσίας Πελαγίας. Εκεί προσκυνήσαμε την ευωδιάζουσα «κεχριμπαρένια» κάρα της Αγίας, η οποία ανέσυρε μετά από όραμα την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας. Το μεσημέρι γευματίσαμε κοντά στο ξενοδοχείο και μετά από λίγη ξεκούραση πορευτήκαμε και πάλι στον Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας, όπου οι σεβαστοί Πατέρες με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτοπρεσβύτερο π.Γεώργιο Φανερό μας περίμεναν για να τελέσουμε τις απογευματινές ακολουθίες, της ενάτης ώρας, του Εσπερινού μετ΄ Αρτοκλασίας, αλλά και την Ιερά Παράκληση στην Κυρία Θεοτόκο. Είχαμε την ευλογία στο τέλος να πάρουμε στα χέρια μας το σεπτό Εικόνισμα της Μεγαλόχαρης και να το μεταφέρουμε στο χώρο που φυλάσσεται όταν ο Ναός είναι κλειστός, για ασφάλεια. Η απογευματινή μας ελεύθερη περιήγηση στα γραφικά σοκάκια της Τήνου, ο καφές και το δείπνο ήρθαν να ολοκληρώσουν και την δεύτερη ημέρα.

Την Τετάρτη το πρωί, Τρίτη ημέρα της προσκυνηματικής εκδρομής μεταβήκαμε στο λιμάνι της Τήνου, όπου επιβιβασθήκαμε στο πλοίο της γραμμής, το οποίο μας μετέφερε σε 4 ώρες περίπου στο λιμάνι της Ραφήνας. Από εκεί πορευτήκαμε προς τη Νέα Μάκρη, για να λάβουμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε τα λείψανα του Αγίου νεοφανούς μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στην Ιερά Μονή του. Η ενορία μας συνδέεται με το Μοναστήρι, διότι εδώ και μερικά χρόνια φυλάσσεται η ιερή εμβάδα του Αγίου, η οποία μας δόθηκε ως ευλογία από την γερόντισσα και την περί αυτήν αδελφότητα. Τον Άγιο Εφραίμ τον τιμούμε πρεπόντως δύο φορές το χρόνο. Τις πιο συγκινητικές όμως στιγμές του προσκυνήματος τις αφήσαμε για το τέλος. Η ολοκλήρωση του προσκυνήματός μας έγινε με την επίσκεψή μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Κερατέας. Εκεί η γερόντισσα Σαλώμη, επικεφαλής της πολυπληθούς αδελφότητας, μας περίμενε για να μας φροντίσει, να μας περιποιηθεί, να μας φιλοξενήσει και γενικώς να γεμίσει όλους με την  πλούσια αγάπη, η οποία την διακρίνει και την παρέχει σε όλους ανεξαιρέτως με πολύ σεμνότητα και ταπείνωση. Η ενορία μας έχει την τιμή, και καυχάται εν Κυρίω, διότι η εν λόγω γερόντισσα έλκει την καταγωγή της από τον τόπο μας. Είναι παιδί της ενορίας μας, όπως και η συμμονάστριά της αδελφή Ευσεβία, η οποία κατάγεται από την ενορία του Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης. Ως εκ τούτου δεσμοί αίματος δεσμεύουν την εν Χριστώ κοινωνία μας με την Ιερά Μονή Παντανάσσης.  Εκεί αφού προσκυνήσαμε στο Καθολικό της Μονής μας περίμενε νηστίσιμη μα και συνάμα πανηγυρική τράπεζα. Στο τέλος της τραπέζης ο χορός των μοναζουσών με πρώτη την πρωτοψάλτη αδελφή Ευσεβία, μετά από παρότρυνση της γερόντισσας Σαλώμης, μας έψαλλαν τον αγγελικό ύμνο προς την Θεοτόκο ¨Άξιον εστίν…¨ και θαρρούσαμε όλοι πως δεν ήταν οι μοναχές που έψαλλαν, αλλά οι ίδιοι οι Άγγελοι! Μέτοχοι της αγάπης όλης της αδελφότητας περιηγηθήκαμε στα εργαστήρια της Μονής, όπου θαυμάσαμε τα έργα των χειρών των μοναζουσών. Ψηφιδωτά, κεντήματα, αγιογραφίες, σε υψηλή ποιότητα όλα, ήταν εργόχειρα τους, τα οποία όλοι θαυμάσαμε. Πριν φύγουμε τελέσαμε οφειλετικώς Τρισάγιο στον τάφο της μακαριστής γερόντισσας Καθηγουμένης Χριστονύμφης αλλά και Δέηση στο Καθολικό της Μονής. Επιβιβαζόμενοι στο λεωφορείο με πλημμυρισμένα μάτια μετρούσαμε την αγάπη που δεχτήκαμε από τη γερόντισσα αλλά και όλη την αδελφότητα. Έτσι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στα σπίτια μας. Σε όλη τη διαδρομή αναλογιζόμασταν τις πλούσιες πνευματικές εμπειρίες που ζήσαμε, οι οποίες εξαφάνισαν τον κόπο που είχαμε υποστεί.

Οφείλουμε να δοξάσουμε τον Πανάγιο Θεό, την Κυρία Θεοτόκο αλλά και όλους τους Αγίους για τις σπάνιες, αλλά πολλές ευκαιρίες πνευματικής ανάτασης που ζήσαμε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Και δεν είναι μόνο αυτά που γράφουμε, είναι και όλα εκείνα «ά έκαστος κατά διάνοιαν έχει..» και αυτά περισσότερο από κάθε τι έχουν ιδιαίτερη και μυστική αξία για τον καθένα μας. Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο της πόλης μας του κ.Πασχάλη Λιάτσα για την άψογη από κάθε άποψη συνεργασία μας. Ευχαριστούμε και όλους τους προσκυνητές για την χωρίς προβλήματα, αλλά και πολύ εποικοδομητική συμβίωσή μας τις τρεις αυτές ημέρες. Έχοντας εμπειρία πολλών προσκυνημάτων και προσκυνητών οφείλουμε να πούμε ότι οι συμπροσκυνητές μας σε αυτή την προσκυνηματική εκδρομή είχαν συμπεριφορά προς εμάς αλλά και μεταξύ τους υποδειγματική. Πρέπει να τονίσουμε τέλος την παρουσία πολλών νέων (οι 27 κάτω των 40ετών) σε αυτό το προσκύνημα. Αυτό αποδεικνύει ότι η ενορία του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης είναι μια ζωντανή ενορία, στις δραστηριότητες της οποίας συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Όλοι να έχουμε την Χάρη του Θεού διά Πρεσβειών της Παναγίας μας της Νιγριτινής και του πολιούχου μας Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Και πάλι μαζί στο επόμενο προσκύνημα.           

Easy Facebook Share Button

designed by: Κώστας Χριστοδούλου