Την 23η Σεπτεμβρίου η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει μεταξύ άλλων και την μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου που καταγόταν από την Κόνιτσα και μαρτύρησε στο Αγρίνιο που ονομάζονταν Βραχώρι.

   Ο Άγιος όπως θα δούμε στο συνοπτικό του συναξάριο μαρτύρησε το έτος 1814 (κατά την Θρησκευτική και ηθική εγκυκλοπαίδεια ). Ο αγιογράφος Μιχαήλ εκ Σαμαρίνης, που αγιογράφησε τον Ιερό μας Ναό έχει τοποθετήσει στο άνω μέρος της ανατολικής πλευράς, πλησίον του γυναικωνίτη, τον Άγιο Ιωάννη. Η επιγραφή αναφέρει «Ο Άγιος Ιωάννης ο Τραχυρηνός». Η διαφοροποίηση στο όνομα «Τραχυρηνός» αντί του «Βραχωρινός» πιθανόν οφείλεται στο ότι ο μεταγενέστερος του Μιχαήλ  λαϊκός ζωγράφος, που επιζωγράφησε τις τοιχογραφίες δεν κατόρθωσε να αναγνώσει σωστά την προγενέστερη επιγραφή. Μια άλλη περίπτωση είναι το ότι ο Μιχαήλ γνώριζε την ιστορία του συντοπίτη του, εξ αγαρηνών  νεομάρτυρα, θέλησε να τον τιμήσει αγιογραφώντας τον αλλά δεν διετύπωσε επακριβώς  τον τόπο του μαρτυρίου του.  Πιθανότατα λοιπόν στο Ναό μας υπάρχει μια από τις πρώτες απεικονίσεις του Αγίου, αφού η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε το 1837 άρα λιγότερο από 23 χρόνια μετά το μαρτύριό του.

   Αυτό υποδηλώνει την εντύπωση που προκαλούσε στους σκλαβωμένους Έλληνες το μαρτύριο κάποιων συνανθρώπων τους για του Χριστού την Πίστη την Αγία. Άλλωστε γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το αίμα των νεομαρτύρων είναι που κράτησε ζωντανή την πίστη, αφύπνισε τους σκλαβωμένους ρωμιούς και ποτίζοντας το δέντρο της ελευθερίας τους οδήγησε στην απελευθέρωση, μετά από αιώνες σκλαβιάς.

   Βιογραφία
   Ο Άγιος αυτός νεομάρτυρας, γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, από γονείς Μουσουλμάνους. Ο πατέρας του ήταν Δερβίσης και Σέχης στο αξίωμα. Είκοσι χρονών, μπήκε και αυτός στο τάγμα των Δερβίσηδων. Αφού έκανε αρκετά χρόνια στα Ιωάννινα, πήγε στο Βραχώρι (Αγρίνιο) της Αιτωλίας, όπου κατοίκησε σ' ένα οίκημα, που ονομαζόταν Μουσελίμ σεράι.

   Ξαφνικά όμως, άρχισε να ζει σαν χριστιανός, πέταξε τα ενδύματα του Δερβίση και ντύθηκε χριστιανικά. Έπειτα πήγε στην Ιθάκη, όπου δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα με το όνομα Ιωάννης.

   Όταν επανήλθε στην Αιτωλία, παντρεύτηκε στο χωριό Μαχαλάς και έκανε το επάγγελμα του αγροφύλακα. Ο πατέρας του όμως, έστειλε απεσταλμένους να τον μεταπείσουν, αλλά αυτός τους έδιωξε. Τότε συλλήφθηκε από τον Μουσελίμη του Βραχωρίου, στον όποιο ομολόγησε με θάρρος το χριστιανικό του όνομα και την αγάπη του στον Χριστό. Βασανίστηκε ανελέητα. Τελικά τον αποκεφάλισαν στις 23 Σεπτεμβρίου 1814 μ.Χ. Οι χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του και το έθαψαν σ' ένα αγρόκτημα στο Βραχώρι.

   Τα άγια λείψανα του οι πιστοι τα μετέφεραν και τα εναπόθεσαν σε κρύπτη της Ιεράς Μονής Προυσού, όπου και ανευρέθησαν στις 4 Ιανουαρίου 1974.

Πατήστε για να διαβάσετε τον εκτενή βίο του νεομάρτυρος

Easy Facebook Share Button

designed by: Κώστας Χριστοδούλου