Ζωντανή Μετάδοση

Σήμερα γιορτάζουμε την 106 επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας από τους Βουλγάρους, μετά την μάχη στα Πλατανούδια της Τερπνής!

Το ιστορικό πλαίσιο και τα γεγονότα της απελευθέρωσης θα τα διηγηθεί ο διακεκριμένος ομιλητής στην επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας.

Εγώ θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους ήρωες τον ΚαπετάνΓιαγκλή με τα παλικάρια του αλλά και όλους τους μακεδονομάχους παλαιούς και νέους.

Ο Καπετάν Γιώργης, αλλά και όλοι οι μακεδονομάχοι, από τον Παύλο Μελά μέχρι τον τελευταίο αγωνιστή, είχαν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις μάνες τους, τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους! Δεν λυπήθηκαν τίποτα από αυτά και αγωνίστηκαν θυσιάζοντας όλα αυτά για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία.

Εμείς τι κάνουμε;

Τι Πατρίδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;

Πού είναι η παρακαταθήκη των αξιών, των αρχών, της ηθικής, της ιστορίας, της Πατρίδας, της Πίστης που παραλάβαμε από τους προγόνους μας;

Γιατί γινόμαστε και μεις εθνικοί μειοδότες, αφού δεν αντιδρούμε σε όλους αυτούς που ξεπουλάνε την Πατρίδα μας;

Μαζευτήκαμε σήμερα να θυμηθούμε έργον θαυμαστόν και μεγάλο, το οποίον κατόρθωσαν οι πρόγονοί μας!

Πώς τους τιμούμε;

Επιτρέποντας να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων της πόλης μας άνθρωποι, που πριν 1 μήνα περίπου ξεπούλησαν τον τόπο αυτό, την ιστορία του, αλλά και αυτούς τους ίδιους τους αγωνιστές;

Προδότες πάντοτε υπήρχαν στην Πατρίδα μας δυστυχώς!

Τους έχει καταγράψει όμως η ιστορία στις μαύρες σελίδες της με γράμματα γραμμένα από πόνο και θάνατο, που προκάλεσαν οι πράξεις τους!

Απογοήτευση επικρατεί σε όλη την Ελληνική κοινωνία!

Και τι να κάνουμε, λέτε, έτσι όπως τα κατάφεραν; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!

Μα αυτό θέλουν αδελφοί μου, να μας απογοητεύσουν και να μην αντιδρούμε αφήνοντάς τους ελεύθερους να διαλύσουν την Πατρίδα μας!

Ο Χ Ι!

Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε!

Τι φοβόμαστε μωρέ;

Παιδιά του Γιαγκλή, του Μελά, του Μητρούση και όλων των Μακεδονομάχων είμαστε! 

Θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον των παιδιών μας; Αυτοί οι ίδιοι ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα να αλλάξει το σύνταγμά μας! Ξέρετε τι ψήφισαν;

Να αλλάξει το άρθρο 3 παράγραφος 1 του Συντάγματος που λέει:

"Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις."

Τους ενοχλεί ο Χριστός και η Εκκλησία Του. Θέλουν να κάνουν, λέει, ένα ουδετερόθρησκο κράτος! Και ποιος τους είπε ότι δεν είναι; Στην Ελλάδα σήμερα ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να μην πιστεύει ή να πιστεύει όπου εκείνος θέλει!

Το ίδιο θέλουν να κάνουν και με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου.

Θέλουν να διαγράψουν εντελώς την παράγραφο 3 του άρθρου 3 που αναφέρεται στην Αγία Γραφή! Οι αθεόφοβοι!!!

Εμείς θα τους αφήσουμε;

ΑΔΕΛΦΙΑ ΨΗΛΑ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!

ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΓΙΑΤΙ ΩΡΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΟΡΘΙΟΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ!

ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ;

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Φωνάξτε το, αφού το πιστεύουμε, μας πονάει, κλαίμε!

Πρέπει να το διδάξουμε στα παιδιά μας μέσα στα σπίτια μας! Πρέπει να το διδάξουν οι δάσκαλοι στα σχολειά, με δική τους πλέον ευθύνη. Οι παπάδες να μιλάνε και να ενισχύουν ακόμη περισσότερο την Πίστη στον Χριστό και την αγάπη στην Πατρίδα στους πιστούς, που βάλλονται πλέον πανταχόθεν! 

Δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ η προδοσία των Πρεσπών! Γιατί αν ξεχαστεί η Προδοσία, τότε θα χαθεί η Μακεδονία!

Δεν θα ξεχάσουμε ό,τι κακό διαπράξουν σε τούτη την Πατρίδα!

Και ολοκληρώνω με έναν διάλογο παππού με εγγονό, που έχει σχέση με τα παραπάνω!        

«– Εσύ, παππού, πολέμησες στον Μακεδονικό Αγώνα;

– Εγώ, άγγελέ μου, δεν πολέμησα. Πολέμησε όμως ο πατέρας μου, δηλαδή ο προπάππος σου. Ο Αγώνας τον είχε βρει παλληκαράκι είκοσι χρονών. Σαν να τον βλέπω τώρα, να μας διηγείται γεγονότα και περιπέτειες από τα χρόνια εκείνα.

– Και τι σας έλεγε, παππού;

– Θυμάμαι που μας μιλούσε για τον Παύλο Μελά, για τον καπετάν Άγρα και τον βάλτο των Γιαννιτσών, για τον δεσπότη της Καστοριάς,  τον Γερμανό Καραβαγγέλη, τον Απόστολο Χριστοδούλου, για τον καπετάν Γιαγκλή και τον Καπετάν Μητρούση και πιο πολύ θυμάμαι, που τα μάτια του ήτανε συνεχώς βουρκωμένα. Μας τραγουδούσε στο τέλος και ένα τραγούδι για τον Παύλο Μελά:

¨Παύλος Μελάς ξεκίνησε για την Μακεδονία, τα παλικάρια ο Παύλος σύναξε και στη γραμμή τα βάζει...¨

Αλλά και το άλλο παρόμοιο για τον καπετάν Γιαγκλή:

''Εσείς πουλιά μ', πουλιά μ' πετούμενα, πετάτε στον αέρα, μην είδατε πουλιά μ' το Γιώργη μας, τον Καπετάν Γιαγκλή μας. Εψές, προψές παιδιά μ' τον είδαμε κάτω εις τας Αθήνας, παλικαράκια Γιώργης μάζευε, και όλο Μακεδόνες, τα έμασε, Γιώργης τα σύναξε''.

Και μετά ο παππούς με δάκρυα στα μάτια έπεφτε σε βαθείς συλλογισμούς.

-Με ποιους πολεμούσε ο Παύλος Μελάς, παππού;

– Ο Παύλος Μελάς στα 1904, τότε δηλαδή που η Μακεδονία μας κινδύνεψε πάρα πολύ, ήταν ένας γενναίος ανθυπολοχαγός, που άφησε στην Αθήνα την γυναίκα του και τα δυο του μικρά παιδιά και ήρθε εδώ στην Μακεδονία μαζί με άλλους αξιωματικούς από την ελεύθερη Ελλάδα, για να οργανώσει τον Αγώνα και να σώσει την Μακεδονία μας.

– Από ποιους να την σώσει, παππού; Η Μακεδονία δεν ήταν ελεύθερη το 1904;

– Στα χρόνια εκείνα, η Ελλάδα μας δεν ήτανε έτσι όπως την ξέρεις σήμερα. Η ελεύθερη Ελλάδα τότε έφτανε μέχρι την Ελασσόνα. Λίγο πάνω από την Λάρισα, δηλαδή. Η Μακεδονία μας, στα 1904, ήταν ακόμα σκλαβωμένη στους Τούρκους, όπως επίσης και η Ήπειρος και η Θράκη και τα νησιά μας.

Το πρόβλημα, όμως τότε, δεν ήτανε μονάχα ο τούρκικος ζυγός. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος ήταν από αλλού. Από τους Βουλγάρους.

– Γιατί, παππού; Τι έκαναν οι Βούλγαροι και κινδύνεψε τόσο πολύ η Μακεδονία μας;

– Οι Βούλγαροι, στα 1870, έφυγαν από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και ίδρυσαν δικό τους πατριαρχείο, την λεγόμενη βουλγαρική εξαρχία. Από τότε και μετά έβαλαν σκοπό τους να μας αναγκάσουν όλους τους Μακεδόνες, να μιλάμε την βουλγάρικη γλώσσα, να έχουμε στα σχολεία μας Βούλγαρους μονάχα δασκάλους και οι παπάδες μας να υπάγονται εκκλησιαστικώς στην βουλγάρικη εξαρχία και όχι στο δικό μας το Πατριαρχείο και να λειτουργούν στα βουλγάρικα. Με άλλα λόγια, βάλθηκαν να μας αρπάξουν την Μακεδονία μας και να την κάνουνε βουλγαρική.

Στην αρχή προσπάθησαν να το πετύχουν με το καλό. Με δώρα και με υποσχέσεις. Σαν είδαν όμως, ότι οι Έλληνες αντιστέκονταν και δεν εγκατέλειπαν, έβαλαν μπρος τις απειλές, την τρομοκρατία, τα βασανιστήρια, τους εμπρησμούς, τα μαχαιρώματα, τις εκτελέσεις και τις κρεμάλες.

Ένοπλες ομάδες φανατικών Βουλγάρων, οι λεγόμενοι κομιτατζήδες, είχανε γίνει τότε ο φόβος και ο τρόμος των χωριών μας. Αλλοίμονο σε όποιον αντιστεκόταν στο πέρασμά τους. Ολόκληρα χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες. Σοδιές και ζωντανά αρπάχτηκαν και αφανίστηκαν. Γυναίκες βιάστηκαν. Μικρά παιδιά κακοποιήθηκαν. Παπάδες κρεμάστηκαν.  Δάσκαλοι αποκεφαλίστηκαν. Γιατροί και προύχοντες εκτελέστηκαν. Όπως και δω στη Νιγρίτα.

– Τους παπάδες και τους δασκάλους γιατί παππού, τους κυνηγούσαν οι κομιτατζήδες με τόση λύσσα;

– Τους κυνηγούσανε, παιδάκι μου, διότι τους χαλούσαν τα σχέδιά τους. Ήταν εκείνοι, που κρατούσανε στα χωριά μας άσβεστη την φλόγα της Πίστης και του Γένους μας. Νεαρές δασκάλες πλήρωσαν τότε με το ίδιο τους το αίμα την απόφασή τους, κάτω από τις απειλές των κομιτατζήδων, να συνεχίζουν να διδάσκουν στα Ελληνόπουλα την Γλώσσα και την Ιστορία των προγόνων μας.

Τώρα που μεγάλωσες και μπορείς και διαβάζεις μόνος σου, θα πάμε μια μέρα μαζί και θα αγοράσουμε ένα βιβλίο, που αναφέρεται στην δράση του Μητροπολίτη της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Εκεί να δεις αγώνες και κινδύνους και φυλακίσεις και θυσίες για την Πατρίδα και την Πίστη.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ήταν ο συντονιστής του Μακεδονικού Αγώνα. Ήταν εκείνος, που συνεργαζότανε στα κρυφά με τον Παύλο Μελά, που στήριζε τους τρομοκρατημένους χωρικούς, πηγαίνοντας με κίνδυνο της ζωής του από χωριό σε χωριό, που άνοιγε εκκλησιές κλειδωμένες από τους Βουλγάρους, που ενίσχυε ηθικά και υλικά όλα τα ελληνικά ανταρτικά σώματα.

– Τι ήταν, παππού, τα ελληνικά ανταρτικά σώματα;

– Οι Έλληνες, καλό μου εγγονάκι, μπροστά στις βαναυσότητες των Βουλγάρων, δεν έμειναν με δεμένα τα χέρια. Οι πιο τολμηροί και οι πιο γενναίοι αποφάσισαν να αντισταθούν. Να φυλάξουν τα χωριά τους από τις εγκληματικές επιδρομές των κομιτατζήδων, να κρατήσουν τα σχολεία τους ανοιχτά με δασκάλους Έλληνες και να συνεχίσουν να λειτουργούν τις εκκλησιές τους στο όνομα του Πατριάρχη.

Έτσι, πήραν  στα χέρια τους τα όπλα και δημιούργησαν τα ελληνικά ανταρτικά σώματα σε ολόκληρη σχεδόν την Μακεδονία.

Ο ρόλος των Ελλήνων αξιωματικών, που αποστέλλονταν μυστικά από την ελεύθερη Ελλάδα, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Καραβίτης, ο Κολοκοτρώνης, ο Μαζαράκης κ.α, δεν ήταν άλλος παρά η καλύτερη δυνατή οργάνωση αυτών των γηγενών Μακεδονομάχων. Αυτών των Ηρώων, που με το αίμα τους λύτρωσαν την Μακεδονία μας από την καταιγίδα του βουλγαρισμού. Την έσωσαν, δηλαδή,  από τις σφαγές, από την ισοπέδωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και τον αφανισμό της εθνικής μας ελληνικής αυτοσυνειδησίας.

– Πόσο κράτησε, παππού, αυτός ο Αγώνας;

– Ο Μακεδονικός Αγώνας, παιδί μου, στην πραγματικότητα είχε αρχίσει από το 1870 περίπου. Από τότε δηλαδή, που οι Βούλγαροι ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση. Η κρισιμότερη όμως φάση κράτησε τέσσερα χρόνια. Από το 1904 μέχρι το 1908. Στα χρόνια αυτά, Μακεδονομάχοι  απ’ όλη την Ελλάδα -ντόπιοι Μακεδόνες, Κρήτες, Μανιάτες, Νησιώτες- δίνοντας σκληρές μάχες και θυσιάζοντας και την ζωή τους ακόμη, κατόρθωσαν στο τέλος, να κρατήσουν τους κομιτατζήδες μακριά από τα χωριά μας και να σώσουν την Μακεδονία μας.

– Δηλαδή, παππού, ο Μακεδονικός Αγώνας τελείωσε στα 1908;

– Όχι, παιδί μου. Ο  Μακεδονικός Αγώνας δεν τελείωσε στα 1908. Συνεχίστηκε και συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι και σήμερα.

Εκείνα τα χρόνια χρειάστηκε να γίνει με θυσίες και όπλα. Σήμερα συνεχίζεται, το ίδιο σκληρός και αδυσώπητος. Τον ίδιο αγώνα έχουν και πάλι αναλάβει οι δάσκαλοι στα σχολεία και οι παπάδες!"

Όσο θα υπάρχουν εχθροί μας, εχθροί ξένοι και Έλληνες προδότες, που αμφισβητούν το όνομα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, την Ελληνική γλώσσα των Μακεδόνων και ότι Μακεδόνας δεν υπάρχει που να μην είναι Έλληνας, ο αγώνας θα συνεχίζεται, χωρίς σταματημό, με τον ίδιο ζήλο και τον ίδιο ενθουσιασμό. Ο αγώνας συνεχίζεται για τον Χριστό. Ο αγώνας συνεχίζεται για την Μακεδονία. Ο αγώνας συνεχίζεται για την Ελλάδα. Συνεχίζεται ο αγώνας για την ελευθερία και την Δημοκρατία! 

Στο κράτος αυτό που λέγεται Ελλάδα, σήμερα, η Εκκλησία και η Ελλάδα είναι υπό διωγμό!

Ζήτω η Μακεδονία!!!

 

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου