Ζωντανή Μετάδοση

"Μη ξεχνάτε πολέμαρχοι το σχοινί του Πατριάρχη"

(Αριστοτέλης Βαλαωρίτης)

 

Στις 10.4.1821. ανήμερα του Πάσχα, οι Σελτζούκοι Τούρκοι σε συνεργασία με τους Εβραίους της Πόλης, της Πόλης των Ονείρων μας, της Βασιλεύουσας Κωνσταντινουπόλεως, κρέμασαν τον Άγιο Πατριάρχη ΓΡΗΓΟΡΙΟ τον Ε΄τον ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ από την Αρκαδία, στην Πύλη του Πατριαρχείου.

Η Πύλη αυτή παραμένει κλειστή από τότε. Οι ένοχοι Τούρκοι φοβούνται να την πειράξουν. Θα ανοίξει μια και καλή στη "Μεγάλη Ώρα" του Θεού για την Ελληνορθοδοξία.

Ο Γρηγόριος ο Ε΄είχε προφητεύσει τον θάνατό του την Κυριακή των Βαϊων, λέγοντας: "Σήμερα τρώμε εμείς τα ψάρια, την άλλη Κυριακή -το Πάσχα δηλαδή- θα μας τρώνε εκείνα". Ο Πατριάρχης μας υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα του Αγώνα του 1821 και θυσίασε τον εαυτό του για να μη σφάξει ο Σουλτάνος τον άμαχο πληθυσμό της Πόλης. "Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων" (Ιωάν. ι΄11). Είχε τη δυνατότητα να φύγει επιβιβαζόμενος σε Ρώσικο πλοίο, αλλά είπε: "δεν θα γυρίζω εγώ στις αυλές της Ευρώπης σώος και αβλαβής και πίσω για χάρη μου θα σφάζονται οι ραγιάδες και θα λέει ο κόσμος: <να ο φονιάς ο Πατριάρχης>.

Ο Γρηγόριος επίσης εικονικά και φαινομενικά καταδίκασε την επανάσταση του Υψηλάντη, γιατί στην ουσία ήταν ο "Μεγάλος Αρχηγός" της. Το κατάλαβαν αυτό οι Ιερολοχίτες και έλεγαν ότι <Ο Πατριάρχης μας πιεζόμενος υπό της Πύλης, (δηλαδή της τουρκικής Κυβέρνησης), έγραψε τα γράμματα αυτά>. Μάλιστα το ίδιο βράδυ όλη η Ιερή Σύνοδος του Πατριαρχείου μετά δακρύων "ήρε τον αφορισμόν". Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Είναι άγιος Ιερομάρτυρας αλλά και Εθνομάρτυρας ο Γρηγόριος. Αυτός ήταν η ψυχή του αγώνα.

Αυτός με τον ανδριάντα του, το τίμιο λείψανό του και τις προσευχές του, μαζί με την Αγία Φιλοθέη, την Αθηναία, κρατάνε ακόμη ασύλητο το ελληνικό φρόνημα στην Αθήνα.

Οι Τούρκοι τότε τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον κρέμασαν. Οι Εβραίοι τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον έπνιξαν. Οι Ρώσοι τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον τίμησαν. Οι ελεύθεροι Έλληνες τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον δόξασαν. Οι ποιητές τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον ύμνησαν. Οι ζωγράφοι τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον ζωγράφισαν και αγιογράφησαν. Οι κλέφτες και οι αρματολοί τον κατάλαβαν, γι αυτό και πολέμησαν στο όνομά του. Η Εκκλησία τον αναγνώρισε, γι αυτό και τον αγιοκατάταξε. Ο λαός μας τον κατάλαβε, γι αυτό και τον προσκυνά σαν άγιο Ιερομάρτυρα και εθνομάρτυρα, πρότυπο για κάθε Ορθόδοξο κληρικό.

Δυστυχώς μόνο κάποιοι ευνουχισμένοι ιδεολογικά ιστορικοί της αριστερής διανόησης, δεν τον κατάλαβαν... Μια ζωή αντίθετοι με το Έθνος και την Εκκλησία του Χριστού. Αξιολύπητα μόνοι και δυστυχείς. Ο Άγιος τους έχει από ψηλά συγχωρέσει. Μένει κι ο Θεός να τους λυπηθεί.  Το ευχόμαστε!

 

  

designed by: Κώστας Χριστοδούλου