Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Храмът Св.Георги в Нигрита

Νιγρίτα Σεπτέμβριος 1944 – Ιστορικό Οδοιπορικό

Όσο και αν προσπαθώ να δαμάσω ή να εκτρέψω τη σκέψη μου να ταξιδεύει στο παρελθόν, αυτή πεισματικά επιστρέφει και μάλιστα σε χρονικές περιόδους που σημαντικά και κυρίως ζοφερά γεγονότα και εικόνες, σημάδεψαν βαθειά την ψυχή μου αλλά και όλων των συμπολιτών μου, που βιώσαμε με ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα φόβου και αγωνίας κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Ευελπιστώντας με καλοπροαίρετη διάθεση, ότι θα ανασύρω τις μνήμες των παλαιοτέρων και θα πληροφορήσω για να μάθουν όσοι από τους νεωτέρους δεν γνωρίζουν, επιλέγω ένα μικρό οδοιπορικό, μεγάλου όμως τοπικού ενδιαφέροντος, που εκτυλίχτηκε το Σεπτέμβριο του 1944 στη Νιγρίτα.

Η κατάθεση των αναμνήσεων και η περιγραφή των γεγονότων γίνεται όπως αυτά κατεγράφησαν στο αγνό τότε και με την απορροφητική ικανότητα ενός οκτάχρονου παιδικού μυαλού.

Λίγες μέρες πριν την 14η Σεπτεμβρίου 1944, συνέβησαν γεγονότα, προκαλώντας ένταση και δημιουργώντας εκρηκτικό και επικίνδυνο κλίμα στην πόλη.

Πρόκειται για την εκτέλεση του διορισμένου από τις κατοχικές δυνάμεις Νομάρχου, έξω από τον ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου από άνδρες αντιστασιακών ομάδων, ως επίσης και η σύλληψης δύο ή τριών Γερμανών στρατιωτών αγγελιοφόρων στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτης.

Τα συμβάντα όπως ήταν φυσικό εξόργισαν τους κατακτητάς οι οποίοι προειδοποίησαν για σκληρά αντίποινα προς τους κατοίκους και τις περιουσίες των. Προπομπός αυτών των απειλών ήταν η πυρπόλησις του τοπικού εργοστασίου ηλεκτρικής παραγωγής, με αποτέλεσμα η πόλη να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πυρπόλησις μερικών δεκάδων σπιτιών στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλεως, κυρίως όμως τη σύλληψη μιας εκατοντάδος περίπου νέων και την αποστολή τους σε στρατόπεδα αιχμαλώτων της Γερμανίας.

 Η τραγική εκείνη περιπέτεια και το αίσιο τέλος της, παρέμεινε για την πόλη μας, παρακαταθήκη μιας ανεξίτηλης σελίδος ποικιλόμορφων γεγονώτων, ανάμνηση ποικιλόμορφων συναισθημάτων, ιστορικό οδοιπορικό που αβίαστα οδηγεί τη σκέψη μας στο ιερό τρίπτυχο: Τίμιος Σταυρός Εν τούτο Νίκα Άγιος Νικήτας.

Ευελπιστώντας ότι τουλάχιστον προσέγγισα τον στόχο αυτού του άρθρου και ότι ανέσυρα μνήμες και παρόμοια βιώματα από την επάρατη κατοχική περίοδο και άλλων συνελλήνων

Διατελώ με εκτίμηση

Αθανάσιος Δημ. Ιλαρίδης
Ταξίαρχος (ιπτάμενος) ε.α.
Πολεμικής Αεροπορίας

designed by: Κώστας Χριστοδούλου