ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα σήμερα και η Εκκλησία μας φέρνει στην μνήμη μας τον Προφητάνακτα Δαυίδ, τον Ιωσήφ τον μνήστορα και τον αδελφόθεο Ιάκωβο. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αυτή την Κυριακή συνηθίζεται να τελείται η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Η Θεία Λειτουργία, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο και ετελείτο στα πρωτοχριστιανικά χρόνια στην περιοχή των Ιεροσολύμων.  

Αργότερα την αξιοποίησαν οι Καππαδόκες Πατέρες, Μέγας Βασίλειος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να συστήσουν το λατρευτικό τυπικό που τηρείται σήμερα στην Εκκλησία μας.

Στην σύγχρονη εν Ελλάδι Ορθόδοξο Εκκλησία επανεμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Αρχιμ.Χρυσόστομο Παπαδόπουλο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Συνηθίζεται να τελείται σε κάποιες ενορίες, με την ευχή του τοπικού Μητροπολίτου, δύο φορές τον χρόνο στις 23 Οκτωβρίου ημέρα, μνήμης του Αγίου Ιακώβου, και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της Λειτουργίας είναι οι πολλές και εκτενείς ευχές που αναγινώσκει ο προεστός της Ευχαριστιακής Συνάξεως.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας τελέσαμε σήμερα την συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία, ακολουθώντας την παράδοση αρκετών χρόνων.την συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία, ακολουθώντας την παράδοση αρκετών χρόνων.

 

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

 

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

 

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

designed by: Κώστας Χριστοδούλου