ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΦΕΤΙΝΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ. ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΕΙ Η ΑΓΙΑ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Αγαπητοί Αδελφοί•

Για ακόμη μια χρονιά η Χάρις του Θεού μας οδήγησε, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου στο νέο Εκκλησιαστικό έτος. Η ποιμαντική μας ανησυχία μας οδηγεί να επικοινωνήσουμε και πάλι μαζί σας για να σας αναφέρουμε το πρόγραμμα της ενορίας μας για την εφετινή χρονιά:

Όπως τα τελευταία 9 χρόνια έτσι και φέτος, για 10η συνεχή χρόνια, θα τελέσουμε κατά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων το καθιερωμένο πλέον Ιερό Σαρανταλείτουργο. Όπως έχουμε και άλλοτε πει, η τέλεση καθημερινά επί 40 ολόκληρες ημέρες της Αναίμακτης Θυσίας, της Θείας Λειτουργίας, προσφέρει τα μέγιστα σε μια τοπική Εκκλησιαστική κοινωνία. Η κάθε Θεία Λειτουργία ενώνει γη με ουρανό, ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο, ενώνει στρατευόμενη και θριαμβεύουσα Εκκλησία, ενώνει ακόμα τον κάθε άνθρωπο με τον συνάνθρωπό του. Τον ενώνει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που πρέπει να τον αισθάνεται ως μέρος του σώματός του. Η Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, μας το παρέχει αφθόνως η Αγία μας Εκκλησία, για να ενωθούμε με τον Χριστό, να γίνει το Σώμα Του σώμα μας και το Αίμα Του αίμα μας. Και αφού εμείς και οι «συγκοινωνήσαντες» είμαστε ένα με τον Σωτήρα μας, είμαστε και ένα μεταξύ μας. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το βλέπουμε φανερά στις πρωτοχριστιανικές κοινωνίες. Με πρότυπο εκείνες λοιπόν πρέπει να οργανώσουμε και την σύγχρονη κοινωνία μας. Έχοντας ως θεμέλιο λίθο την Θεία Κοινωνία, που δεν είναι μια φολκλορική συνήθεια για το καλό, δεν είναι «πασχαλίτσα», δεν είναι για 2-3 φορές το χρόνο, αλλά είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που μας κάνει σύν-Αιμους και σύ-Σωμους με τον Σωτήρα και είναι τα βασικά στοιχεία για την καθημερινότητα της ζωής μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Ας μην χάσουμε και φέτος αυτήν την ευκαιρία που μας χαρίζει η τοπική μας Εκκλησία. Να συμμετάσχουμε όλοι στο Ιερό Σαρανταλείτουργο που θα ξεκινήσει στις 17 Νοεμβρίου. Τρεις είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να συμμετάσχουμε σ’αυτό το Ιερό Σαρανταλείτουργο.

  • 1ον να συμμετάσχουμε με την ενεργή παρουσία μας στις 40 Θείες Λειτουργίες που θα τελεστούν σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα, οι περισσότερες των οποίων μάλιστα για καλύτερη διευκόλυνση όλων μας θα τελούνται σε μικρές Αγρυπνίες 10-12 το βράδυ, εκτός εορτών.
  • 2ον Καλό θα είναι κάποιοι να αναλάβουν να φέρουν τα απαραίτητα για κάποια από τις Θείες Λειτουργίες. Θα πρέπει να συνεννοηθούν με τους Ιερείς για να κλείσουν την συγκεκριμένη ημέρα και να φέρουν 1 μπουκάλι λάδι για να ανάψουν τις καντήλες, 1 μπουκάλι νάμα Βυζαντινό για την Θεία Κοινωνία, 1 ζυμωτό πρόσφορο και ένα μικρό πιατάκι κόλλυβα.
  • 3ον Συμπληρώνοντας τα δίπτυχα που υπάρχουν μέσα στους φακέλους με τα ονόματα των οικογενών μας ζώντων και κεκοιμημένων. Τα χρήματα που παρακαλούμε να βάλετε στο φάκελο κατά τις δυνατότητές σας θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της αποκατάστασης του λιθόστρωτου δαπέδου του Ιερού μας Ναού. Άλλωστε είναι κατανοητό, ότι εμείς όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, συντηρούμε τους Ιερούς μας Ναούς, αυτούς που οι πρόγονοί μας μέσα στην φτώχεια τους κατάφεραν να ανεγείρουν και να καλλωπίσουν. Αυτά τα μνημεία πρέπει εμείς όλοι να κάνουμε προσπάθειες να τα συντηρήσουμε με τα λίγα ή με τα πολλά που ανάλογα μπορεί ο καθένας μας. Σας παρακαλούμε να φέρετε τους φακέλους της συμμετοχής στο Σαρανταλείτουργο το αργότερο μέχρι 15 Νοεμβρίου, ούτως ώστε να τα τακτοποιήσουμε και να μπορούμε να διαβάζουμε τα ονόματά σας από την πρώτη Θεία Λειτουργία. 

Από τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι Παρακλήσεις στην Υπεραγία Θεοτόκο στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Θωμά στην Παλαίστρα. Οι Ιερές Παρακλήσεις θα τελούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα μετά το πέρας του Εσπερινού που τελείται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Θα συνεχίσει επίσης να τελείται κάθε Τετάρτη η Ιερά Παράκληση στο Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας της Ελεούσης, η οποία έχει συνταχθεί επί τούτο από τον Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιερομόναχο π.Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη. Μετά την Παράκληση θα γίνεται και ολιγόλεπτο κήρυγμα με θέμα σύγχρονο, αγιολογικό, κτλ.

Φυσικά και φέτος, καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, δεν θα παραλείπονται οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου σύμφωνα με το καθορισμένο από την Ιερά Μητρόπολη πρόγραμμα. Κάθε πρώτη του μηνός θα τελείται ο Αγιασμός.

Φέτος θα ξεκινήσουμε και πάλι τις νεανικές μαθητικές συντροφιές για τα παιδιά μας. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο στην παρακείμενη του Ιερού Ναού μας αίθουσα του πνευματικού κέντρου υπό την εποπτεία των Ιερέων της ενορίας μας από ανθρώπους με αγάπη προς την Εκκλησία και τα παιδιά. Μάλιστα για φέτος θα λειτουργήσουν 3 τμήματα:

• Στις 10.30 – 11.30 το πρωί του Σαββάτου θα γίνεται η συνάντηση της παρέας των παιδιών του νηπιαγωγείου και των 2 πρώτων τάξεων του δημοτικού. Είναι ευκαιρία για τις μάνες με μικρά παιδιά αυτής της ηλικίας, να αφήνουν τα παιδιά τους σε ασφαλές χώρο και σε έμπιστους ανθρώπους, για να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια της εβδομάδας από την Σαββατιάτικη λαϊκή. Παράλληλα όμως στην παρέα αυτή τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους πνευματικά βήματα μαθαίνοντας «…του Θεού και της Ελλάδας μας τα πράγματα.»

• Στη συνέχεια από τις 11.30-12.30 το μεσημέρι θα είναι η ώρα της παρέας των παιδιών του δημοτικού.

• Για τους νέους μας που είναι μαθητές του Γυμνασίου η ώρα συνάντησης θα είναι 12.30-1.30. Είναι ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να θέσουν γερά θεμέλια στη ζωή τους, γιατί στους ερχόμενους κλυδωνισμούς της ζωής τους θα πρέπει να μπορούν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Έχοντας θεμέλιο βάση την εμπιστοσύνη στον Χριστό και στην Εκκλησία Του θα μπορούν να πορευτούν στην ζωή τους αντιμετωπίζοντας κάθε αντιξοότητα που θα τους προκύψει!

Πανήγυρις Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής

Με ιδιαίτερη τιμή η Νιγρίτα και η ευρύτερη περιοχή τιμά την θαυματουργό Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής, που είναι αποτεθησαυρισμένη στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νάρθηκα του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Το Εικόνισμα της Παναγίας είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους. Κλείνουν φέτος 10 χρόνια από την ημέρα που οι Φιλοθεΐτες Πατέρες έχοντας επικεφαλής τον Ηγούμενο π.Νικόδημο μας μετέφεραν την εικόνα και από τότε βρίσκεται κοντά μας σκέπουσα, φυλάττουσα και θαυματουργούσα! Ο φετινός πανηγυρικός της εορτασμός θα γίνει με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

7.30 μ.μ. Δέηση και Μεταφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ελεούσης από το Παρεκκλήσιό της στο κεντρικό κλίτος του Ναού. Πανηγυρική Αγρυπνία με την ευκαιρία της επετείου της κατάθεσεως του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στον Ιερό μας Ναό. Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας θα τελεστούν οι Ιερές Ακολουθίες: Εσπερινού, Λητής με Αρτοκλασία, Όρθρου, Αγιασμού και Θείας Λειτουργίας. (πέρας Αγρυπνίας περίπου στις 12.30π.μ.)

Θα επακολουθήσει εόρτιο κέρασμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

5 μ.μ. Εσπερινός.

5.30 μ.μ. Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

5.30 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία για την εορτή του Θεομητορικού Εικονίσματος της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

7.00 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

6 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση της Παναγίας Ελεούσης. Μεταφορά της Εικόνας της Παναγίας μας στο Προσκυνητάρι του Παρεκκλησίου της.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Η αμετανόητη γυναίκα!

Κάποτε, μία γυναίκα ζούσε με νηστείες και προσευχές. Φαινόταν εξωτερικά ευλαβής, είχε όμως πολλή υπερηφάνεια και πίστευε πώς ήταν αγία. Είχε επίσης τόση μνησικακία, πού, αν μάλωνε με κάποια άλλη, όχι μόνο δεν τη συγχωρούσε, μα ούτε ήθελε να την ξαναδεί στα μάτια της. Κάποτε αρρώστησε και κάλεσε τον πνευματικό, αλλά δεν εξομολογήθηκε καθαρά. Αυτό το συνηθίζουν μερικοί επιπόλαιοι χριστιανοί, πού κρύβουν τις μεγάλες αμαρτίες και φανερώνουν τις μικρές. Τέλος, όταν ο ιερέας έφερε τα ‘Άγια για να την κοινωνήσει, εκείνη γύρισε στον τοίχο το πρόσωπο και δεν μπορούσε ούτε να αντικρίσει τον Θείο μαργαρίτη, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Την ίδια στιγμή, με θεία παραχώρηση, ομολόγησε με δυνατή φωνή: Όπως εγώ από υπερηφάνεια δεν συγχωρούσα όσους μου έφταιγαν, αλλά τούς αποστρεφόμουν, έτσι τώρα αποστρέφει και ο Κύριος το Πρόσωπό Του από μένα και δεν θέλει να μπει στην ανάξια ψυχή μου. Δεν θα τον δω στην ουράνια βασιλεία, αλλά θα καίγομαι στην αιώνια κόλαση! Και μ’ αυτά τα λόγια ξεψύχησε…

Τέτοιους ανθρώπους θέλει ο Θεός…

Ήταν κάποια γυναίκα πάμφτωχη σ’ ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και είχε τρία παιδιά. Κατάφερε να τα μεγαλώσει με απίστευτες στερήσεις και δυσκολίες, όμως, με μία μοναδική αξιοπρέπεια!

Αυτή, ήταν η κυρα-Βασιλική. Πέθανε παραμονή της Παναγίας του 1998. Την επόμενη μέρα, 15 Αυγούστου, το φτηνό φέρετρο με την σορό της, που ήταν πάνω στην καρότσα του μικρού αγροτικού ημιφορτηγού του ιερέα, κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο. Στην πορεία της κηδείας, ακολουθούσαν μερικοί συγχωριανοί της και συζητούσαν για τα βάσανα που είχε περάσει όσο αυτή ζούσε, όταν, ξαφνικά, ευωδίασε όλος ο γύρω τόπος: χιλιάδες άνθη και λουλούδια να υπήρχαν, πραγματικά, δεν θα μύριζαν τόσο! Όλοι τους, παραξενεύτηκαν και απόρησαν. Αλλά δεν είχαν καμμία εξήγηση να δώσουν γι’ αυτό. Ανάμεσα σ” εκείνους που την συνόδευαν, ήταν κι ένα πνευματικό τέκνο του μακαριστού Πατρός Αμβροσίου Λάζαρη (1912—2006), χαρισματικού Πνευματικού της Ιεράς Μονής Δαδίου. Μετά από λίγες μέρες από αυτό το θαυμαστό, αλλά, για πολλούς ανεξήγητο γεγονός, πήγε προς τον θεοφώτιστο Γέροντα Αμβρόσιο αυτό το πνευματικό του τέκνο, αναφέροντάς του το όλο συμβάν. Πολύ λακωνικά και επιγραμματικά, του είπε μονάχα ότι, «μία γυναίκα πέθανε και ευωδίασε ο τόπος». Αυτό, μόνον. Ο Γέροντας Αμβρόσιος, στην αρχή, έμεινε σιωπηλός. Έπειτα, μπήκε μέσα στο δωμάτιό του, έμεινε για λίγο εκεί, και μετά επέστρεψε. Λέγοντας τα παρακάτω εξηγηματικά και κατατοπιστικά λόγια: —Αυτή, αγίασε! Και, ξέρεις τον λόγο; Γιατί, ποτέ στην ζωή της, δεν παραπονέθηκε! Τέτοιους ανθρώπους, θέλει ο Θεός! Για να γεμίσει τον Παράδεισο και να κάνει την Δευτέρα Παρουσία. Κατάλαβες;…

«Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης — Ο Πνευματικός της Μονής Δαδίου»

designed by: Κώστας Χριστοδούλου