Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της απελευθέρωσης της Νιγρίτας στις 21 Φεβρουαρίου ε.ε.

     Το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας τελέστηκε η καθιερωμένη (λόγω της ημέρας, Τετάρτης της Α΄ εβδομάδας Νηστειών) Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία κατά την οποία μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων πλήθος πιστών, πολλοί εκ των οποίων κράτησαν το «τριήμερο». Πριν το "Δι'ευχών..." τελέστηκε τρισάγιο για τους απελευθερωτές της Νιγρίτης τον καπετάν Γιώργη Γιαγκλή και τα παλικάρια του. Στο τέλος της Προηγιασμένης ο Προϊστάμενος του Ιερού μας Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης μίλησε για την καταστροφή της Νιγρίτας την 19η Ιουνίου 1913 πριν την για δεύτερη φορά αποχώρηση των Βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μαρτυρική εκτέλεση 470 περίπου Νιγριτινών και η πυρπόληση 1470 κατοικιών. Η ομιλία ήταν βασισμένη σε διήγηση της αείμνηστης γιαγιάς του Ανδρομάχης Αβραμούδα, το γένος Μπέογλου, η οποία κατά τα γεγονότα της καταστροφής ήταν μικρό κοριτσάκι.

     Στη συνέχεια τελέστηκε η Πανηγυρική Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλεως και της περιοχής μας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ.Θωμάς Χατζηπρίμος.

     Αμέσως μετά ο Ποιμενάρχης μας, ο Ιερός Κλήρος, οι αρχές, οι μαθητές των σχολείων και ο λαός κατευθύνθηκαν στο Ηρώο της πόλεως όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, έγινε η κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

     Τέλος η μαθητιώσα νεολαία σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλεώς μας παρήλασε ενώπιον των επισήμων και του λαού, που παρά το κρύο συμμετείχε στις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της πόλης του.

     Ο Δήμος Βισαλτίας παρέθεσε σε όλους δεξίωση μετά την παρέλαση στο κτίριο του ΚΑΠΗ Νιγρίτας.

     Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις εκδηλώσεις δεν παρέστησαν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και της Βουλής! Και άντε οι Βουλευτές είχαν την ¨ολομέλεια¨, που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και να κατέβουν στην Αθήνα για την ολομέλεια το μεσημέρι, η Κυβέρνηση τόσο πολύ απαξιώνει τον τόπο μας; Τόσο πολύ απαξιώνει την επέτειό μας; τόσο πολύ απαξιώνει τους Ήρωες προγόνους μας; Δεν υπήρχε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός να τον στείλουν δεν υπήρχε ένας γενικός γραμματέας υπουργείου; Ή μήπως φοβόταν την απαξίωση που θα δέχονταν οι Κύριοι και Κυρίες εκπρόσωποι της Κυβέρνησης που οδεύει στο να παραχωρήσει το Ελληνικό όνομα της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς διαπράττοντας προδοσία;     

 

 

)

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία

 

Easy Facebook Share Button

designed by: Κώστας Χριστοδούλου