Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

   Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εορτάσαμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, πριν λίγες ημέρες, και στη Νιγρίτα την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συγκεκριμένα, στον Ιερό μας Ναό, του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, στις 13 προς 14 Αυγούστου έλαβε χώρα η καθιερωμένη πλέον Ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία τελέστηκαν: Ο Εσπερινός, η Μικρή Ιερά Παράκληση στο τέλος της οποίας εψάλησαν τα Εγκώμια του Επιταφίου της Παναγίας, ο Όρθρος και τέλος η Θεία Λειτουργία. Την παραμονή, Τρίτη 14 Αυγούστου τελέστηκε ο Εσπερινός, κατά τον οποίον αρκετοί ενορίτες προσήλθαν για να τελέσουν αρτοκλασίες υπέρ υγείας των εορταζόντων οικογενών τους. Ανήμερα της εορτής στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν εκατοντάδες ενοριτών μας, εκ των οποίων πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Λειτουργού Ιερέως «Μετά φόβου Θεοῦ…» και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Την ημέρα αυτή της μεγάλης θεομητορικής εορτής γιορτάζει ο εκ των εφημερίων του Ναού μας π. Βασίλειος Κουτσούρας την επέτειο της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του! Κατά την διανομή του αντιδώρου οι Εκκλησιαζόμενοι ευχήθηκαν στον εορτάζοντα. 

   Όμως και η  απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το διήμερο 22-23 Αυγούστου εορτάστηκε ανάλογα, με επίκεντρο μάλιστα το Ιερό Εξωκκλήσιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην ¨Παλιοκκλησιά¨.  Στο συγκεκριμένο Εξωκκλήσιο η παράδοση θέλει να υπήρχε παλαιά Εκκλησία. Οι φιλίστορες και ιστοριοδίφες του τόπου μας λένε πως στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν, άγνωστοι σήμερα, αρχαίοι οικισμοί που ξεκινούσαν από τα Ελληνιστικά χρόνια και έφταναν μέχρι τα πρώτα βυζαντινά.

   Πριν από εξήντα και πλέον χρόνια Νιγριτινοί γεωργοί εντόπισαν ερείπια παλαιού οικισμού. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης κατά το έτος 1957 αποφάσισε να κτίσει Εξωκκλήσιο. Έτσι στη θέση του παλαιού Ναού χτίστηκε το σημερινό Εξωκκλήσιο. Στην ανοικοδόμηση του Εξωκκλησίου τα μέγιστα συνετέλεσαν ο Βασίλειος Μπλάγκος με τον υιό του Θεόδωρο Δάπη-Μπλάγκο. Ο Βασίλειος Μπλάγκος μάλιστα δώρισε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης το αγροτεμάχιο, στο οποίο χτίστηκε ο Ναός.

   Φέτος, μετά από 60 περίπου χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ναού ολοκληρώθηκε και πάλι στον ίδιο χώρο η εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας. Τα τελευταία χρόνια κατά την Πανήγυρη του Εξωκκλησίου της Παλιοκκλησιάς, μετά την Θεία Λειτουργία, ομάδα συμπολιτών μας καθιέρωσε να υποδέχεται και να προσφέρει σε όσους προσέρχονται εδέσματα που ετοιμάζουν πολλές κυρίες, που σημειωτέον κάθε χρόνο αυξάνονται, και καταστήματα εστίασης της πόλης μας. Την εκδήλωση αυτή  πλαισιώνουν ντόπιοι και ξένοι λάτρεις του παραδοσιακού τραγουδιού, που αποδίδουν τα τραγούδια με μοναδικό τρόπο  συνοδευόμενοι από την ορχήστρα μουσικών με παραδοσιακά μουσικά όργανα ¨Επιμένουμε παραδοσιακά¨.

   Η  ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, από νωρίς το πρωί με την Θεία Λειτουργία και συνεχίστηκε με το παραδοσιακό γλέντι, χάρισε σε όλους ιδιαίτερες στιγμές, βγαλμένες θαρρείς από τα παλιά!

   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  θερμά:

1) Τους οργανοπαίκτες και  ερμηνευτές:

Γούναρη Αστέριο, Βαγενά Ιωάννη, Γραικό Γεώργιο, Ζαρίμπα Παναγιώτη, Ζάρκο Νικόλαο, Καράπαλη Μπάμπη, Καταρτζή Μίμη, Κουντουρά Αθανάσιο, Κουντουρά Άρη, Μάγειρα Βασίλη, Πρόγιο Ιωάννη, Ρόκα Παναγιώτη, Σίσκο θωμά, Φουρλάκη Αναστάσιο, και Χατζηστραβό Απόστολο.

2)Τον δήμο Βισαλτίας για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

3)Τους επαγγελματίες που προσέφεραν υλικά αγαθά:

 •  Δημήτριο Αναστασιάδη και την εταιρία του FIBRAN A.E.
 • Γκότση Βασίλειο, οπωρολαχανικά.
 • ΑΦΟΙ ΔΡΟΥΜΠΛΗ.
 • Δημάκη Α.Ε., υδραυλικά είδη.
 • Κουτούπα Γρηγόριο, εμπορία ποτών.
 • Παπά Βασίλειο, ιχθυοπωλείο.
 • Παπαιωάννου Γεώργιο, mega store –Σέρρες.
 • Σαραιδάρη Χρήστο, υλικά οικοδομών.
 • Φτιάκα Παναγιώτη, χρώματα-υδραυλικά.
 • Αφοί Σταματόπουλου, πιτσαρία.
 • Χατζητόλιο Αθανάσιο, Ζαχαροπλαστείο.

4)Τις κυρίες που παρασκεύασαν τα θαυμάσια εδέσματα

5)Τους απλούς πολίτες που συνεισέφεραν ποικιλοτρόπως για την αντιμετώπιση των αναγκών . Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους φίλους μας από το Σοχό, που κάθε χρόνο προσέρχονται όλο και περισσότεροι, και συμβάλουν στην άρτια διοργάνωση της πανήγυρης .

6)Την ελλανόδικο επιτροπή πανηγύρεως Αγίου Αθανασίου για την διάθεση των τραπεζιών.

7)Τους εθελοντές που για μία ολόκληρη εβδομάδα έδωσαν την ψυχή τους ώστε να εξωραϊστεί ο χώρος και να υποδεχθεί τους πανηγυριστές.

8) Τέλος οφείλουμε ευχαριστίες προς την ψυχή της όλης διοργάνωσης την οικογένεια Δάπη αλλά και προσωπικά τον κ.Δημήτριο Δάπη για την άψογη διοργάνωση, από την προετοιμασία μέχρι και την ολοκλήρωση της Πανηγύρεως.

Και του χρόνου γεροί, όλοι μαζί συμπανηγυριστές, και ακόμη περισσότεροι!!!

 

Εκ του Ιερού Ναού

 

Easy Facebook Share Button

designed by: Κώστας Χριστοδούλου