Μεγάλη και σημαντική ξημέρωσε σήμερα, 28η Οκτωβρίου, και ο όπου γης Ελληνισμός τιμά τους ήρωες του έπους του΄40.

Τιμούμε τους "αδίκω θανάτω τελειωθέντες" ναυτικούς της Έλλης , τον αρνητή του Ιταλικού τελεσιγράφου Ιωάννη Μεταξά,  τους αγωνιστές της Πίνδου, τις Ηπειρώτισσες που τροφοδοτούσαν τους μαχητές της πρώτης γραμμής στις χιονισμένες βουνοκορφές,  τους ανίκητους του Ρούπελ αλλά και των υπολοίπων Οχυρών της γραμμής Μεταξά αλλά και όλους όσοι αντιστάθηκαν κατά την γερμανική κατοχή. Θυμόμαστε και προσευχόμαστε για τα δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των φασιστικών ολοκαυτωμάτων, στα Κερδύλια, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Δομένικο, το Κομμένο, το Δοξάτο, την Κάνδανο… αλλά και για αυτά των θυμάτων από την πείνα και τις κακουχίες κατά την περίοδο της κατοχής. 

Στην πόλη μας το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου ήχησαν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και τελέστηκε στους δύο Ιερούς Ναούς η Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια τελέστηκε επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας με την συμμετοχή ιερέων της πόλεως και της περιοχής. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο θεολόγος καθηγητής του γενικού λυκείου Νιγρίτας κ.Κωνσταντίνος Καρυώτης. Στη συνέχεια οι ιερείς με τους επισήμους μετέβησαν στο Ηρώο όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωΐκώς πεσόντες στα πεδία των μαχών. Κατατέθηκαν στεφάνια από μέρους των επισήμων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Στη συνέχεια η μαθητιώσα νεολαία παρήλασε ενώπιον του λαού και των επισήμων, εκπροσώπων αρχών και φορέων.  

Κατά την ημέρα αυτή οι μαθητές επεφύλαξαν μια ξεχωριστή έκπληξη, που γέμισε όλους εθνική υπερηφάνεια. Την ώρα που παρήλαυναν τραγουδούσαν με καμάρι τον ύμνο της Μακεδονίας! Αυτό που δεν τολμούν κάποιοι να το πούνε το βροντοφώναξαν τα παιδιά! Έβλεπες παντού βουρκωμένα μάτια να καταχειροκροτούν τα παιδιά! Το γεγονός αυτό ήταν το θέμα σε όλες τις παρέες των συμπολιτών μας που εκμεταλευόμενοι των καλό καιρό κατέκλεισαν την πλατεία της Νιγρίτας. Πολλοί ήταν αυτοί μάλιστα που έσπευσαν να συγχαρούν τα τους μαθητές που είχαν αυτή την ιδέα.

Σας ευχαριστούμε παιδιά, μας γεμίσατε Εθνική υπερηφάνεια σε καιρό που οι πράξεις κάποιων μας γεμίζουν ΝΤΡΟΠΗ! Είστε άξιοι απόγονοι των ηρώων προγόνων μας!

 

 

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου