Πρωτοπρεσβυτέρου

Γεωργίου Κελεμπέκη

 

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα

Σεβαστοί Πατέρες

Ευλαβέστατοι διάκονοι

Ευλογημένοι Χριστιανοί

Στην ευαγγελική περικοπή που θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ορθόδοξους Ναούς ανά τον κόσμο αύριο θα ακούσουμε εκ της γραφίδος του Ευαγγελιστού Λουκά την περικοπή με την Παραβολή του Χριστού για το Δείπνο της Βασιλείας.

Ο κύριος οργάνωσε δείπνο, στο οποίο κάλεσε όλους τους φίλους και γνωστούς του. Όταν τα πάντα ήταν έτοιμα έστειλε τους υπηρέτες του να ανακοινώσει σε όλους ότι το δείπνο ήταν έτοιμο.

Ενώ ο Κύριος ανέμενε με αγάπη να απολαύσει το ετοιμασμένο δείπνο οι υπηρέτες συνάντησαν την άρνηση των με ιδιαίτερη τιμή καλεσμένων. Ο κάθε ένας βρήκε και μια δικαιολογία παρμένη από την  καθημερινότητα και από την προσήλωσή του σε κάτι γήινο και πρόσκαιρο για να μην πάει στο δείπνο! Όλοι οι καλεσμένοι αρνούνται την συμμετοχή τους.

Όλοι οι καλεσμένοι θεώρησαν πως θα έχαναν το χρόνο τους στο δείπνο και ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τα γήινα.

Μα τελικά ποιος έχασε; Κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα δείπνο μοναδικό και ασύγκριτο με οτιδήποτε επάνω στον κόσμο!

Έχασε ο Κύριος; ΟΧΙ, βρήκε ανθρώπους να καλέσει.

Χαμένοι βγήκαν οι καλεσμένοι σε αυτή την χαρά.

Ο οικοδεσπότης δεν είναι άλλος από τον Θεό και Δημιουργό μας, ο οποίος ετοίμασε την ατελεύτητη Βασιλεία του, ως μια θεανθρώπινη κοινωνία, με σκοπό να την απολαύσει ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος και Αυτός να απολαύσει τη παρουσία του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου! Η χαρά της Βασιλείας των ουρανών δεν είναι κάτι το οποίο αναμένουμε στο μέλλον! Η χαρά της θεανθρώπινης Κοινωνίας ξεκινά από το Δείπνο στο οποίο διά της Εκκλησίας μας παραθέτει ο Θεός και μας προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του για την βρώση και την πόση μας! Μας προβάλλει την δυνατότητα να νιώσουμε την θεανθρώπινη κοινωνία μέσα. Αυτό επιτυγχάνεται από κάθε άνθρωπο την στιγμή της μίξης του ανθρώπινου αίματος με το θεϊκό, της ώρα της ένωσης του ανθρώπινου σώματος με το Θεϊκό!

«Τούτο Ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν.»

Η Βασιλεία των ουρανών λοιπόν ξεκινάει από την στιγμή του Δείπνου, της Θείας Μυσταγωγίας, γι΄αυτό και αναφωνούμε κατά την έναρξη το: «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος….»

Σε αυτό το Δείπνο μας καλούνε οι καμπάνες κάθε Κυριακή και γιορτή. Άλλοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, άλλοι πάλι βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες -αδικαιολόγητες- ή εμπόδια για να μην συμμετάσχουν! Έχω τα χωράφια μου, έχε με παρητημένον!

Έχω τα ζώα μου έχε με παρητημένον!

Έχω το μαγαζί μου έχε με παρητημένον!

Έχω μια Κυριακή μόνο για να ξεκουραστώ έχε με παρητημένον!

Και ενώ εμείς είμαστε οι προσκεκλημένοι, εμείς είμαστε οι κληρονόμοι της Βασιλείας Του, τελικά το δέσιμό μας με την γήινη καθημερινότητα μας έχει κάνει να ξεχάσουμε την Ουράνια και Βασιλική κληρονομιά μας, με αποτέλεσμα να την χάσουμε!

Θα βρει τελικά ο Θεός ανθρώπους για να χαρούν την βασιλεία των ουρανών! Εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι!

Εμείς θα μείνουμε έξω του νυμφώνος πεινασμένοι και διψασμένοι οικεία βουλήση!

Δεν είναι τυχαίο ότι αύριο γιορτάζουμε τους προπάτορες του Χριστού! Όλοι αυτοί έζησαν αναμένοντας την εκπλήρωση της υποσχέσως αυτού του δείπνου! Περίμεναν να ανοίξει η Βασιλεία των Ουρανών για να γευτούν αυτό το οποίο εμάς απλόχερα μας χαρίζει από αυτή ακόμη την ζωή ο Χριστός διά της Εκκλησίας Του!

Γι΄ αυτό και η Εκκλησία μας όρισε να εορτάζουν 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα. Αυτοί ανέμεναν την εκπλήρωση! Για εμάς άνοιξαν οι πύλες της Βασιλείας και ο Θεός μας περιμένει να Τον γευθούμε!

 Η μεγάλη γιορτή της Βασιλείας των Ουρανών συμπεριλαμβάνει διάφορες γιορτές, που μας δίνει την ευκαιρία η Εκκλησία μας να γευτούμε! Η Γέννηση του Χριστού είναι, σημείο της Αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο άρα η αρχή της Σωτηρίας μας και πρόξενος χαράς και αγαλλιάσεως. Κατ΄ αυτήν την περίοδο της προετοιμασίας μας, για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, η τοπική μας Εκκλησία μάς δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε μια ακόμη γιορτή Αγάπης! Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στον Θεό ότι τον αγαπούμε, αγαπώντας την εικόνα Του, τον συνάνθρωπο, και μάλιστα τον πάσχοντα!

Έρανος αγάπης για τον πάσχοντα συνάνθρωπο!

Απόδειξη της αγάπης μας προς τον Χριστό!

Εκείνος θυσιάστηκε για μας…

Εμείς καλούμε να χαρίσουμε κάτι εκ του περισσεύματος της καρδιάς μας στον συνάνθρωπο! Ας ανταποκριθούμε και εφέτος σε αυτό το κάλεσμα αγάπης της Εκκλησίας μας! Οι δικαιολογίες μας δεν θα πείσουν ούτε καν τον εαυτό μας! Ας πράξουμε κατά συνείδηση! Και ο πρώτος Ελεήμων και φιλάνθρωπος, ο Θεός θα πολλαπλασιάσει το προσφερόμενο για να καλύψει τις ανάγκες των πασχόντων! Άλλωστε τον τελευταίο καιρό αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε εμείς στη θέση αυτών!

Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε ο δι΄ημάς ενανθρωπήσας Ιησούς Χριστός, το Θείον Βρέφος, να μαλακώσει τις καρδίες μας, τις οποίες εύπλαστες πλέον θα μπορούμε να του τις προσφέρουμε δώρο! Ευχηθείτε η γιορτή Αγάπης, ο Έρανος της Εκκλησίας μας να ολοκληρωθεί με επιτυχία και φέτος για να μπορεί η κοινή φιλόστοργη μητέρα μας Εκκλησία να περιθάλψει τον πάσχοντα και ενδεή συνάνθρωπό μας!

Η παρούσα ομιλία εκφωνήθηκε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών,

χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου το  Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

designed by: Κώστας Χριστοδούλου