Ζωντανή Μετάδοση

ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/2/2020

«… Τόν Ἄσωτον Υἱὸν ὁ πανάγαθος Πατήρ, προϋπαντήσας ἀσπάζεται, καὶ πάλιν τῆς οἰκείας δόξης, χαρίζεται τὰ γνωρίσματα, καὶ μυστικὴν τοῖς ἄνω ἐπιτελεῖ ευφροσύνην, θύων τὸν μόσχον τὸν σιτευτόν»

 

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Τιμιώτατοι αδελφοί συμπρεσβύτεροι

Ευλαβέστατοι διάκονοι

Αγαπητοί μου χριστιανοί

 

Ακούσαμε πριν λίγο τον υμνωδό της Ακολουθίας να μας περιγράφει την ασωτεία ενός παιδιού και την φυγή του από την Πατρική του οικία.

Πολλοί κήρυκες του θείου λόγου ασχολήθηκαν με την φυγή αλλά και την επιστροφή του Ασώτου. Άλλοι πάλι ασχολήθηκαν με την συμπεριφορά του αδελφού.

Σήμερα όμως εμείς θα ήθελα να αναφερθούμε στη μορφή του Πατέρα και την συμπεριφορά του απέναντι στην αχαριστία του ίδιου του του παιδιού.

Ο Πατέρας άκουσε την απαίτηση του παιδιού Του να πάρει το μέρος της πατρικής του περιουσίας και να φύγει μακριά Του. Μιας περιουσίας που ανήκε στον Πατέρα και η αγάπη του Πατέρα κατέστησε κληρονόμους τα παιδιά Του. Τίποτα δεν επέβαλε στον Πατέρα να κληροδοτήσει την περιουσία Του στα παιδιά Του, μόνο η αγάπη Του! Και το αποτέλεσμα αυτής της δωρεάς αγάπης ήταν η απάρνηση Του! Το ίδιο Του το παιδί, η ελπίδα Του να πάρει κι αυτός λίγη αγάπη σαν αυτή που ο ίδιος απλόχερα του χάρισε, Τον απαρνήθηκε. Ο Πατέρας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανιδιοτελή Του αγάπη, του παραχώρησε ¨το επιβάλλον μέρος της ουσίας¨ του και ο Άσωτος ξεκίνησε το μακρύ δρόμο της ασωτείας, που τον οδήγησε τελικά στην ευτέλεια. Από την αρχή ακόμη της πορείας του ο εύσπλαχνος Πατέρας τον συνόδευε διακριτικά με το βλέμμα Του, το οποίο δεν τον άφησε όχι μόνο μέχρι να χαθεί στο βάθος του ορίζοντα αλλά τον ακολουθούσε ανύστακτα αλλά και διακριτικά σε όλες τις στιγμές της ασωτείας του. Ο Πατέρας συνεχώς, από τη στιγμή της φυγής μέχρι να τον αντικρύσει και πάλι, τον περίμενε στην ίδια θέση, στο κατώφλι της οικίας Του.

Πόση η απογοήτευση! Πόση η ισοπέδωση! Πόση η λύπη! Πόσος ο πόνος! Αλλά και πόση η ανέσπερη Αγάπη Του!

Μόλις είδε να επιστρέφει ο Άσωτος υιός δεν έκανε αυτό που ο κάθε πατέρας θα έκανε. Να χαμογελάσει δηλαδή με ικανοποίηση λόγω δικαίωσής Του και να περιμένει να τον επιπλήξει για την πράξη του. Ή ακόμη να θυμώσει για την λανθασμένη πράξη του παιδιού του, να του δείξει την απογοήτευσή Του για την συμπεριφορά του και να τον ΚΡΙΝΕΙ! Τίποτε από αυτά! Ως φιλόστοργος και Πατέρας αγάπης έτρεξε ο ίδιος στο παιδί Του, το αγκάλιασε, το καταφίλησε και ένωσε τα δάκρυά Του με τα δάκρυα μετανοίας του Ασώτου υιού Του. Η αγάπη Του δεν σταμάτησε μόνο εκεί, στην ικανοποίηση που Του έδινε η παρουσία του παιδιού Του και πάλι στην αγκαλιά Του. Άκουσε την δήλωση της μετανοίας από τον υιό Του ¨Πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου,  και οὐκέτι εἰμὶ ἄξιος κληθῆναι υἱός σου¨ ή και όπως ο Μεγάλος Κανόνας αναφέρει ¨Ἠμαύρωσα τῆς ψυχῆς τὸ ὡραῖον ταῖς τῶν παθῶν ἡδοναῖς, καὶ ὅλως ὅλον τὸν νοῦν χοῦν ἀπετέλεσα.¨  Τότε ζήτησε αμέσως από τους υπηρέτες Του να αποκαταστήσουν τα βρωμερά από τις αμαρτίες της ασωτείας ρούχα του και να τον ενδύσουν με την αρχική καθαρή στολή της αφθαρσίας. Το κορυφαίο όμως δείγμα της αγάπης Του ήταν η αποκατάστασή του και πάλι στην κληρονομιά Του. ¨...δότε δακτύλιον εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ…¨ ήταν η εντολή που αποκατέστησε πλέον τον αμαρτωλό στην θέση για την οποία τον είχε. Αποκατάσταση στην βασιλεία της κληρονομίας του. Αποκατάσταση και δικαιώματα αρχοντικά στην οικία του.

Ποιος είναι λοιπόν ο μεγάλος αδικημένος αυτής της ιστορίας; Ο Άσωτος που υπέκυψε στον πειρασμό της απομάκρυνσης από την αρχοντιά του και απογυμνώθηκε της Πατρικής του ευεργεσίας; Μήπως ο άλλος υιός και αδελφός του Ασώτου, που πάντα ήταν πιστός και υπάκουος στον Πατέρα και ποτέ δεν έλαβε και ούτε ζήτησε όσα ο άσωτος αδελφός απολάμβανε στην επιστροφή από τις ασωτείες του; Όχι! Ο μεγάλος αδικημένος της Παραβολής, που αύριο το πρωί θα διαβαστεί σε όλες τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, δεν είναι άλλος από τον Πατέρα εξαιτίας της αγνωμοσύνης των παιδιών του!

Ο Θεός μας, ο δημιουργός μας, ο ευεργέτης μας είναι ο μεγάλος αδικημένος εξαιτίας της αγνωμοσύνης των δημιουργημάτων Του! Ο Εωσφόρος ο πρώτος και μεγάλος αγνώμων, χωρίς την διάθεση μετανοίας! O άνθρωπος το άλλο δημιούργημα του Θεού που αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του προς τον Πατέρα του και να απομακρυνθεί από κοντά του. Ο άνθρωπος όμως είναι σε σχέση με τον Εωσφόρο διπλά ευεργετημένος από τον Θεό, αφού ο Θεός κατέστρωσε και το σχέδιο της επιστροφής και της σωτηρίας Του. Διπλά υπόλογος λοιπόν ο κάθε άσωτος, εγώ εσείς, ο καθένας. αν δεν αδράξουμε την ευκαιρία της Θεϊκής αγαθότητος και ευσπλαχνίας! Άλλωστε ο Ψαλμωδός μάς υπενθυμίζει τονίζοντας ¨Τὸ ἔλεός σου Κύριε καταδιώξει με πάσας τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς μου¨. Δεν μας συντροφεύει απλά, δεν βρίσκεται κοντά μας απλά, αλλά μας καταδιώκει επιμένοντας κάθε στιγμής της ζωής μας.

Ποιος μπορεί να αντιλέξει σε αυτή την θεϊκή υπερβάλλουσα αγάπη και θεϊκή κένωση;

Ο άνθρωπος είναι πλασμένος έχοντας ως θείο δώρο την απόλυτη ελευθερία της επιλογής! Ο Θεός επιτρέπει… και περιμένει…

Ο Ιρλανδός πανεπιστημιακός και απολογητής του 20ου αιώνα Κλάιβ Στέιπλς Λιούις λέει

¨Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στο τέλος. Αυτοί που λένε στον Θεό:
Ας γίνει το θέλημά σου!

Και αυτοί που τους λέει τελικά ο Θεός:

Ας γίνει το θέλημά σου!¨

Ο Θεός αφήνει στον άνθρωπο να ακολουθήσει το θέλημά του, όχι διαγράφοντάς τον αλλά υπομένοντας και περιμένοντάς τον!

Ο Θεός μας ο μεγάλος μόνος…

Ο Θεός μας ο μεγάλος αδικημένος!

Ο Θεός μας ο μεγάλος ανθρωπίνως ακατανόητος!

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, που τα πάντα μάς δείχνουν και μάς οδηγούν στην άσωτη ζωή, που κλυδωνίζονται συθέμελα οι αξίες και οι αρχές στην ανθρώπινη κοινωνία που αυτοχειριάζεται, η Εκκλησία μας μάς προτείνει τον δρόμο της επιστροφής στο Θεό και στην Πατρική μας οικία, στην Εκκλησία, στον σκοπό της αιώνιας ζωής, στον Παράδεισο!

Ποια είναι η ασωτεία σήμερα;

  • Η αθεΐα και αντιθεΐα, που είναι ο πραγματικός σκοπός των αντιεξουσιαστικών τάσεων ορισμένων ανθρώπων, η οποία κρύβει μέσα της την αυταρχική εξουσία του διαβόλου που θέλει να γκρεμίσει τις ψυχές των ανθρώπων, όπως έπραξε και με τους ¨αγγέλους¨ του κατά την πτώση τους.
  • Ο υπερκαταναλωτισμός αλλά και η ατέρμονη αναζήτηση των υλικών αγαθών που απορροφούν την προσοχή των σημερινών ανθρώπων απομακρύνοντάς τους από τον πραγματικό σκοπό της παρούσης ζωής.
  • Ο πανσεξουαλισμός, που οδηγεί δισεκατομμύρια ανθρώπους στον λαβυριθόρυθμο φανταστικό κόσμο του διαδικτύου, στην άνευ χρημάτων ή και την επί χρήμασι πορνεία και στην γεύση της οδυνηράς ηδονής, που φέρνει ως αποτέλεσμα πολλές φορές και την φρικτή παιδοκτονία τις αμβλώσεις-εκτρώσεις.
  • Η ομοφυλοφιλία που προβάλλεται ως φυσιολογικός τρόπος ζωής.
  • Η προβολή των δικαιωμάτων των ανθρώπων που φτάνει τον άνθρωπο να καταπατεί τα πραγματικά του δικαιώματα και την αιώνια προοπτική του.

Όλα αυτά είναι κάποιες από τις πράξεις ασωτείας του ανθρώπου σήμερα. Η Εκκλησία μας όμως μέσω της παραβολής του Ασώτου μάς διδάσκει την διάθεση του Θεού να αποκαταστήσει τον κάθε άνθρωπο, ακόμη κι αυτόν που Τον πρόδωσε, Τον αδίκησε, Τον απαρνήθηκε, Τον εξύβρισε, Του γύρισε την πλάτη ή και Τον εκμεταλλεύτηκε.    

Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε η εν όψει περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι για εμάς το στάδιο της πνευματικής μας προετοιμασίας, να ανοίξει βρίσκοντάς μας προετοιμασμένους. Να αντιληφθούμε την άνευ ορίων Αγάπη του Θεού και ως ο Άσωτος υιός να προσέλθουμε ενώπιον του μεγάλου Πατέρα μας και να του ομολογήσουμε ¨Πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου καί οὐκέτι εἰμὶ ἄξιος κληθῆναι υἱός σου· ποίησόν με ὡς ἕνα τῶν μισθίων σου.¨ ΑΜΗΝ!

designed by: Κώστας Χριστοδούλου