Ζωντανή Μετάδοση

   Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου γιορτάζουμε την Μεσοπεντηκοστή. Είναι αλήθεια πως λίγοι γνωρίζουν το τί γιορτάζουμε εκείνη την ημέρα. Για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ημέρα μεγάλης εορτής διότι πανηγύριζε ο Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, η Μεγάλη Εκκλησία, η Αγιά Σοφιά! Η εορτή αυτή όμως, που είναι το μέσο δύο κορυφαίων εορτών, του Πάσχα και της Πεντηκοστής, έχει το Θεολογικό της νόημα και εξήγηση[1].

   Για τη Νιγρίτα η εορτή της Μεσοπεντηκοστής έχει ακόμη μία διάσταση, πρακτική. Κατά την ημέρα αυτή, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, τελείται ένα κοινωφελές και ευεργετικό έθιμο, που δεν αφορά μόνο την ενορία αλλά το σύνολο της πόλεως, η περιφορά των Ιερών Εικόνων, που λέγεται εικονίσματα. Οι πρόγονοί μας, γεωργοί και κτηνοτρόφοι ως επί το πλείστον, επικαλούνταν κατ΄αυτή την ημέρα  την χάρη του Θεού σε αυτούς αλλά και στη φύση. Έπαιρναν τις Ιερές Εικόνες από την Εκκλησία και ξεκινούσαν μια λιτανευτική πομπή, που περνούσε μέσα από την πόλη, συνέχιζε στους πέριξ της πόλεως αγρούς σταματώντας και τελώντας δέηση στα διάσπαρτα στην ύπαιθρο προσκυνητάρια, σταματούσε στον  εύφορο κάμπο στο Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της περιοχής της Παλιοκκλησιάς, όπου γινόταν δέηση για την ευφορία της γης αλλά και για την αποτροπή «πάσης οργής και ασθένειας, παντός βλαβερού και ακαθάρτου ύδατος» παρακαλώντας τον Θεό να καταπέμψει «υετόν καρποφόρον». Τέλος επανέρχοταν στην πόλη όπου διερχόμενοι την κεντρική πλατεία επέστρεφαν στον Ιερό μας Ναό. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, αφού οι κάτοικοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, είχαν την άμεση ανάγκη της παρέμβασης του Θεού, άφηναν τις εργασίες της ημέρας αυτής και συμμετείχαν στην πάνδημη λιτανεία. Τα τελευταία όμως χρόνια ατόνησε κάπως το έθιμο αυτό, λόγω των νέων επαγγελμάτων που μπήκαν και άλλαξαν την ζωή και τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά και της ανυπαρξίας επιδημικών ασθενειών και συμμετείχαν, για λόγους παράδοσης και εθίμου μόνο, αρκετές δεκάδες μόνο συμπολιτών μας.

   Φέτος, λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία, τον τρόμο αλλά και τον πανικό που έχει καλύψει την κοινωνία μας διά του κορωναϊού, θεωρούμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει η λιτανευτική πορεία των εικονισμάτων στην πόλη και τους αγρούς μας, όχι απλά για λόγους παράδοσης και εθίμου αλλά επί της ουσίας όπως παλιά. Για την απομάκρυνση της πανδημίας αλλά και την καρποφορία της γης. Η ποιμαντική μας φροντίδα μάς οδήγησε στην απόφαση να κάνουμε την λιτανεία με τις Ιερές Εικόνες του Ναού μας, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου στις 8 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολουθώντας τον συνήθη δρόμο θα κατευθυνθούμε στο Ιερό Παρεκκλήσιο στην Παλιοκκλησιά όπου και θα τελέσουμε δεήση. Μετά από σύντομη  ανάπαυση, θα συνεχίσουμε την λιτάνευση, η οποία θα διασχίσει τους αγρούς, θα μπούμε στην πόλη, θα τελέσουμε δέηση υπέρ υγείας και κατά της Πανδημίας στην κεντρική πλατεία της Νιγρίτας και θα καταλήξουμε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Υπολογίζουμε πως η επιστροφή μας θα είναι περίπου στις 12 το μεσημέρι, οπότε στη συνέχεια θα μπορούν όλοι να πάνε στις εργασίες τους.

   Προσκαλούμε όλους σας να συμμετέχετε σε αυτήν την Ιερά λιτανευτική πομπή. Ας αφήσουμε όλοι τις εργασίες μας ακόμη μια μέρα (για δύο μήνες ανάγκασαν τους περισσότερους να μείνουν άεργοι), αφιερώνοντας το μεροκάματο της ημέρας αυτής στον Θεό, επικαλούμενοι όλοι την σωστική Του ενίσχυση στη ζωή μας! Άλλωστε αυτό δεν είναι κάτι ξένο για εμάς, αφού και οι πρόγονοί μας έκαναν το ίδιο στις ανάλογες δύσκολες περιπτώσεις.

   Εννοείται, και μάλιστα θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ», πως θα πρέπει όλοι μας να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό. Έτσι λοιπόν πρακτικά, για την συμμετοχή στη λιτάνευση, θεωρούμε απαραίτητη την χρήση προστατευτικής μάσκας. Επίσης κατά την διάρκεια της λιτάνευσης θα πρέπει η απόσταση του ενός από τον άλλον να είναι η προβλεπόμενη, θα κάνουμε 3 σειρές με απόσταση μεταξύ μας. Στο Παρεκκλήσιο, όπου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία θα στεκόμαστε όλοι στον αύλειο χώρο  με απόσταση μεταξύ μας. Εντός του Παρεκκλησίου θα βρίσκονται ΜΟΝΟ οι Ιερείς, οι Ιεροψάλτες και οι νεωκόροι, όσοι δηλαδή είναι απαραίτητοι για την τέλεση της Λατρείας.

Την παραμονή της Μεσοπεντηκοστής, Τρίτη 12 Μαΐου στις 9 μ.μ. θα τελέσουμε στον Ιερό μας Ναό Ιερά Αγρυπνία για την εορτή, η οποία και θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του Ναού μας στο διαδίκτυο.

Αυτά ανακοινώνουμε σε όλους σας , πιστοί στο ιερό καθήκον μας να υπηρετούμε ποιμαντικώς ανύστακτα, σε όποια ανάγκη και περίσταση, τους ανθρώπους των οποίων η Αγία μας Εκκλησία μάς όρισε ποιμένες και διακόνους, επικαλούμενοι σε όλους σας την χάρη και την δύναμη του Αναστάντος Χριστού.

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου