Ζωντανή Μετάδοση

 

Όταν στο Σύμβολο της Πίστης ομολογούμε ότι ο Θεός Πατέρας δημιούργησε τα ορατά και τα αόρατα, λέγοντας αόρατα εννοούμε τους αγγέλους. Μαζί με την πλάση, που βλέπουμε, υπάρχει ένας ολόκληρος διαφορετικός κόσμος, αόρατος προς το παρόν, για τον οποίο κάποια στοιχεία μας έχει αποκαλύψει ο Θεός μέσα στην αγία Γραφή. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσεγγίσουμε το ποιοι είναι οι άγγελοι, ποιο το έργο τους, ο χαρακτήρας τους, η σχέση τους με τον Θεό και με μας, τους ανθρώπους.

Μέσα από τη Βίβλο, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι οι άγγελοι δημιουργήθηκαν από τον Θεό αμέσως μετά τη δημιουργία του ουρανού και της γης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αρχή, ως πλάσματα και αυτοί, αλλά ο τρόπος ζωής τους είναι διαφορετικός από αυτόν, που ξέρουμε μέσα στα τα πλαίσια αυτού του κόσμου. Δεν είναι άυλα όντα, διότι άυλος και αδημιούργητος είναι μόνο ο Τριαδικός Θεός. Η ύλη των αγγέλων είναι τόσο λεπτή, που δεν μπορούν οι παχυλές μας αισθήσεις να αντιληφθούν. Μιας και δεν ζούνε κατά τον τρόπο όλων των άλλων όντων μέσα στον κόσμο, η ζωής τους προέρχεται απευθείας από τον Θεό, για αυτό και τους έχει δωρηθεί από αυτόν ήδη η αιώνια ζωή.

Η στενή σχέση τους με τον Θεό δεν στερεί την ελευθερία επιλογής από τους αγγέλους, διότι και αυτοί, παρόλο που είναι απειράριθμοι, είναι μοναδικές προσωπικότητες ο καθένας τους, ο καθένας έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μέσα στα πλαίσια της αγγελικής φύσης τους, και το όνομα του. Από τη Γραφή μόνο τρία ονόματα γνωρίζουμε: Του Μιχαήλ, του Γαβριήλ, του Ραφαήλ. Δυστυχώς, κάποιοι άγγελοι θέλησαν να απομακρυνθούν από τον Θεό και έπεσαν και γέμισαν με κακία για τον Θεό και για τον άνθρωπο. Αυτοί είναι οι δαίμονες, τους οποίους ο Κύριος Ιησούς Χριστός αποδυνάμωσε εντελώς με τον σταυρικό θάνατο του και με την ένδοξη ανάσταση του.

Το έργο των αγγέλων είναι αυτό ακριβώς, που δηλώνει το όνομα τους: Είναι αγγελιαφόροι, μεταφέρουν στους ανθρώπους το θείο θέλημα. Σε πάμπολλες περιπτώσεις, τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη, βλέπουμε τους αγγέλους να στέλνονται από τον Θεό στους ανθρώπους, για να τους καθοδηγήσουν σε κρίσιμες στιγμές και για να τους αναγγείλουν την κλήση τους από τον Θεό στο σωτηριώδες έργο του. Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο τους είναι η προστασία των ανθρώπων, είτε ολόκληρων λαών, είτε του καθενός ατομικά. Ειδικά η ατομική προστασία είναι μια ορθή και διαδεδομένη πίστη, ότι κάθε πιστός έχει τον φύλακα άγγελο του.

Η αποστολή των αγγέλων από τον Θεό προς εμάς τους ανθρώπους δημιουργεί και μία σχέση τους με μας. Οι άγγελοι έχουν και αυτοί συναισθηματικό κόσμο. Λυπούνται για το κακό, που υπάρχει στον κόσμο, λυπούνται για την αμαρτία των ανθρώπων αλλά και χαίρονται, πανηγυρίζουν για τη μετάνοια των αμαρτωλών, όπως ο ίδιος ο Κύριος το είπε. Αυτό δείχνει ότι οι άγγελοι μας αγαπούν, νοιάζονται για μας και προσεύχονται για μας στον Θεό. Συνήθως σκεφτόμαστε τους αγγέλους ως όντα ουράνια και μακρινά αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ κοντά μας. Είναι κοντά μας στην καθημερινότητα μας, είναι κοντά μας στη λατρεία της εκκλησίας, χαίρονται με την πνευματική μας πρόοδο και θλίβονται για το κακό, που μας ταλαιπωρεί.

Συνεπώς, αν θέλουμε πραγματικά να χαροποιήσουμε τους αγίους αγγέλους, δεν αρκεί μόνο να τους τιμήσουμε εορτάζοντας τη μνήμη τους αλλά με το να ζούμε ζωή μετάνοιας. Όσο εμείς στρεφόμαστε προς τον Θεό και προχωρούμε προς αυτόν, τόσο οι άγγελοι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό.

Εξάλλου, όλη η ζωή των αγγέλων είναι μια μεγαλειώδης, απερίγραπτη για τα εγκόσμια δεδομένα λατρεία. Στη Γραφή κάπου-κάπου ανοίγει ένα παραθυράκι στον ουράνιο κόσμο, όπως στο βιβλίο του Ησαΐα, του Δανιήλ και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, και μπορούμε να προγευτούμε, όσο μπορούμε, το μεγαλείο της ουράνιας δοξολογίας. Μάλιστα, η εκκλησία πλούτισε τη λατρεία της με αγγελικούς ύμνους, όπως αυτόν, που άκουσε ο Ησαΐας, όταν κλήθηκε να γίνει προφήτης, αυτόν, που άκουσαν οι βοσκοί το βράδυ της γέννησης του Χριστού, αυτούς, που άκουσε ο Ιωάννης, όταν έλαβε τις εξαιρετικές αποκαλύψεις στην Πάτμο. Να μην ξεχνούμε ότι και οι άγγελοι είναι μέλη της εκκλησίας και, όταν λατρεύουμε εμείς εδώ στη γη τον Τριαδικό Θεό, μαζί μας είναι και οι άγγελοι. Και διακαής πόθος κάθε πιστού χριστιανού είναι να αξιωθεί να βλέπει τον Θεό και να τον υμνεί μαζί με τους αγγέλους του στην αιωνιότητα.

Οι άγγελοι, αφού συνοδεύσουν τους ανθρώπους σε όλη την επίγεια πορεία τους, συνοδεύουν και τις ψυχές τους στον Θεό, όταν αυτοί πεθάνουν. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι είναι φύλακες μας και στη ζωή και στον θάνατο. Τέλος, όπως μας το είπε ο ίδιος ο Κύριος, όταν επιστρέψει, για να κρίνει τον κόσμο και να εγκαθιδρύσει τη βασιλεία του, θα συνοδεύεται από τους αγγέλους του. Οι άγγελοι προϋπαντούν τους πιστούς στη βασιλεία του Θεού. Από τότε που ο Θεός έγινε άνθρωπος, οι άγγελοι συναναστρέφονται με τους ανθρώπους. Στη γέννηση του Χριστού ήταν εκεί, στο άδειο μνήμα ήταν εκεί, όπως και στην ανάληψη βεβαιώνοντας τους μαθητές ότι ο Κύριος θα ξαναέρθει. Σε όλη την σωτηριολογική πορεία της ανθρωπότητας οι άγγελοι είναι παρόντες βοηθώντας, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, εμάς τους ανθρώπους.

Και εμείς, οι άνθρωποι, ως πιστοί, ως μαθητές του Χριστού, κληθήκαμε από αυτόν να αναγγείλουμε τον λόγο του σε όλο τον κόσμο. Ο Θεός έδωσε σε μας τον λόγο του, για να φωτίσει εμάς, αλλά και μας κάνει τη μεγάλη τιμή να τον μεταφέρουμε και στους άλλους, που τον αγνοούν.

Συνηθίζουμε να αποκαλούμε άγγελο κάποιον, που έχει ομορφιά ή όμορφους τρόπους ή ασκητική ζωή. Στην πραγματικότητα, αγγελική συμπεριφορά είναι η χαρούμενη υπακοή στις εντολές του Θεού. Στην Κυριακή Προσευχή ζητούμε από τον Θεό Πατέρα να γίνει το θέλημα του στη γη, όπως γίνεται και στον ουρανό. Στον ουρανό το θέλημα του εφαρμόζεται από τους αγγέλους με χαρά και προθυμία, έτσι ζητάμε να αξιωθούμε και εμείς να πράττουμε: Με χαρά και προθυμία, με όλη την καρδιά μας να αγαπάμε τον Θεό και να υπακούμε σε αυτόν.

 «Εὐλογεῖτε τὸν Κύριον, πάντες οἱ ἄγγελοι αὐτοῦ, δυνατοὶ ἰσχύϊ ποιοῦντες τὸν λόγον αὐτοῦ τοῦ ἀκοῦσαι τῆς φωνῆς τῶν λόγων αὐτοῦ. εὐλογεῖτε τὸν Κύριον, πᾶσαι αἱ δυνάμεις αὐτοῦ, λειτουργοὶ αὐτοῦ ποιοῦντες τὸ θέλημα αὐτοῦ»· ψάλλουμε και παρακαλούμε τον Θεό να μας αξιώσει και εμάς να τον λατρεύσουμε μαζί με τους αγγέλους του στην επουράνια, αιώνια βασιλεία του, όπου άγγελοι και άνθρωποι θα ζούμε απευθείας από τη ζωοποιό δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Αμήν. 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου