Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

 

                                                                                           

Το ευρισκόμενο στην Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου ¨Ορους πρωτότυπο                                                         Το ακριβές αντίγραφο που βρίσκεται στη Νιγρίτα

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης είναι έργο Παλαιολόγιας εποχής. Κατά παράδοση τόσο τοπική όσο και της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους βρισκόταν στην περιοχή της Νιγρίτης. Η ακριβής θέση της μας είναι άγνωστη. Το προσωνύμιο που φέρει στην Ιερά Μονή Φιλοθέου ¨Νιγριτινή¨, μας δημιουργεί την σιγουριά ότι η εικόνα αυτή βρισκόταν στον Ιερό Ναό της Νιγρίτας, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι κτίσμα πιθανόν του 16-17ου αιώνα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στις 3 Απριλίου του 1753 έγιναν τα εγκαίνια του Ναού από τον Μητροπολίτη Σερρών Ιωαννίκιο (μάλλον Γ΄).

Η γνωστή σε μας και τους Αγιορείτες ιστορία της εικόνας είναι η εξής: ευρισκομένη η εικόνα στη Νιγρίτα, πιθανόν τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου, με θαυμαστό τρόπο εξαφανίστηκε από την αρχική της θέση και εμφανίστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους και συγκεκριμένα πάνω από τα γεροντικά στασίδια. Οι κάτοικοι της Νιγρίτας αφού έμαθαν ότι η εικόνα τους, που εξαφανίστηκε εμφανίστηκε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους έστειλαν αντιπροσωπεία από προύχοντες στο μοναστήρι. Αυτοί αφού εξήγησαν την με θαυμαστό τρόπο εξαφάνισή της ζήτησαν από τους μοναχούς να τους επιτρέψουν να την πάρουν μαζί τους πίσω. Οι μοναχοί συγκατένευσαν στο αίτημα των Νιγριτινών και έτσι η εικόνα επέστρεψε στην αρχική της θέση. Όμως άλλα οι άνθρωποι ζητούν και άλλα επιθυμούσε η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Έτσι η Ιερά εικόνα της Παναγίας με θαυμαστή εξαφάνιση, επέστρεψε και πάλιν στην ίδια θέση στην Ιερά Μονή του Φιλοθέου. Οι Νιγριτινοί και πάλι έστειλαν τους αντιπροσώπους τους για να φέρουν πίσω την Εικόνα, αλλά αυτή τη φορά οι μοναχοί λαμβάνοντας υπόψη την διπλή θαυμαστή εξαφάνιση και εμφάνιση της Παναγίας έκριναν ότι ήταν επιθυμία της να παραμείνει εκεί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σε προσκυνηματική του επίσκεψή στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, εξέφρασε την ευχή και την πρόθεση της τοπικής μας Εκκλησίας να υπάρξει στη Νιγρίτα τουλάχιστον ένα αντίγραφο της Παναγίας Ελεούσας της Νιγριτινής. Πράγμα που με απόφαση της Γεροντίας της Ιεράς Μονής έγινε πραγματικότητα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007 με την παρουσία και ενθρόνιση πλέον του ακριβούς αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας στον τόπο της.

Σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα της παρουσίας της Παναγίας κοντά μας ακούσαμε να γίνονται πολλές θαυμαστές Της παρεμβάσεις. Έλυσε ατεκνία 25 ετών, βοήθησε ασθενείς να γίνουν καλά, αλλά και στάθηκε στο πλευρό πολλών που την είχαν ανάγκη και ζήτησαν την βοήθειά της και την μεσιτεία της προς τον ουράνιο θρόνο του Υιού της Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.

Το εικόνισμά της έχει ενθρονισθεί σε ξυλόγλυπτο περίτεχνο προσκυνητάρι στο παρεκκλήσιο, που έχει δημιουργηθεί στο νάρθηκα του ενοριακού μας Ναού προς τιμήν Της.

Το Θεομητορικό αυτό Εικόνισμα ορίστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεολόγο να εορτάζεται πανηγυρικά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης.

designed by: Κώστας Χριστοδούλου