Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Храмът Св.Георги в Нигрита

     Το σημερινό Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής θεμελιώθηκε το 1977 αποπερατώθηκε στις 26/7/1978 οπότε και έγιναν τα θυρανοίξια και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κυρό Κων/νο Καρδαμένη. Βέβαια του σημερινού Παρεκκλησίου προϋπήρχε ένα αρκετά μικρότερο, για το οποίο δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερα στοιχεία για το πότε και από ποιόν ανοικοδομήθηκε. Η παράδοση λέει ότι μια κυρία, πρόγονος της σημερινής οικογένειας Μπασδάρα πηγαίνοντας σε μια κοντινή στο χώρο εκείνο βρύση (το νερό της βρύσης έβγαινε από μια μεγάλη τρύπα, σαν μικρή σπηλιά), άκουσε μια φωνή από το βάθος της τρύπας που έβγαινε το νερό την φωνή μια γυναίκας που έλεγε: ¨Είμαι η Παρασκευή και θέλω να μου φτιάξετε εδώ το σπίτι μου¨. Έτσι λοιπόν κτίστηκε, με παραίνεση της ίδιας της Αγίας Παρασκευής, το πρώτο Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στη χάρη της. Το Παρεκκλήσιο κτίστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού αρκετών στρεμμάτων. Στην περίοδο του μεσοπολέμου το, εκτός του Παρεκκλησίου, οικόπεδο χρησιμοποιήθηκε ως ενοριακό κοιμητήριο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, οπότε παραχωρήθηκε δωρεάν στο δημόσιο για την κατασκευή του 3ου δημοτικού σχολείου Νιγρίτας. Τότε τα κοιμητήρια της ενορίας μεταφέρθηκαν σε δημοτικό χώρο, εκεί που βρίσκονται μέχρι και σήμερα.   

     Το παλαιό Παρεκκλήσιο λοιπόν κατεδαφίστηκε ως ετοιμόρροπο και στη θέση του χτίστηκε το σημερινό. Οι Ιερείς – Εφημέριοι της εποχής εκείνης ήταν ο Οικονόμος Μιλτιάδης Ιλαρίδης και o Οικονόμος Παύλος Κοσατζής. Εκκλησιαστικό συμβούλιο κατά την ανοικοδόμηση του Ναού ήταν οι  αείμνηστοι Οικονόμος Μιλτιάδης Ιλαρίδης Πρόεδρος, Μιλτιάδης Δράκος, Σωτήριος Μπέογλου, Μάρκος Τουτουντζής και Βασίλειος Δρονούδας. Στις 19/10/1990 έγιναν τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κυρό Μάξιμο.

     Στο Παρεκκλήσιο αυτό τελείται από την ανοικοδόμησή του κάθε Παρασκευή ο Όρθρος και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία. Πανηγυρίζει στην μνήμη της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και μαζεύει ιδιαίτερα στον Πανηγυρικό Εσπερινό αλλά και την επαύριον στην Θεία Λειτουργία πλήθος πιστών που προστρέχουν στην Χάρη της Αγίας Παρασκευής κομίζοντας προς Αυτήν τις δεήσεις και τις ευχαριστίες τους.

     Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της εορτής του Παρεκκλησίου πέραν των Ιερών Ακολουθιών, διοργανώνονται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή εόρτιες εκδηλώσεις με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, απόγονοι δε της προαναφερομένης ενορίτισσας προσφέρουν στους συνεορταστές Κουρμπάνι (μαγειρεμένη γίδα με πατάτες)."

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου