Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, έχει καθιερώσει από το 2006 να επισκέπτεται κατ΄ έτος τους φυλακισμένους αδελφούς μας στα κοντινά, κατά το δυνατόν, σωφρονιστικά καταστήματα. Στην κίνηση αυτή συμμετείχαν ενορίτες υπό την μορφή ποιμαντικής εκδρομής, από την οποία μεγάλη ήταν η πνευματική ωφέλεια. Η επίσκεψη στα σωφρονιστικά καταστήματα γινόταν την εβδομάδα της Τυρινής κάθε έτους κυρίως, αλλά και όποτε προέκυπτε συγκεκριμένος λόγος. Γινόταν ένας συνδυασμός επίσκεψης σε κάποιο κατάστημα κράτησης με προσκύνημα σε μία εκκλησία ή ένα μοναστήρι, έτσι η πνευματική ωφέλεια ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Από το καλοκαίρι του 2010 που λειτούργησαν οι φυλακές της Νιγρίτας, μια νέα ποιμαντική και φιλανθρωπική δραστηριότητα ξεκίνησε για την ενορία μας. Οι Ιερείς επισκέπτονται τακτικά το σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτης, βοηθώντας την διεύθυνση στην εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος.

Προσφέρονται στους άπορους κρατουμένους κεράσματα, ρούχα, υποδήματα, τηλεκάρτες, τσιγάρα αλλά και άλλα προσωπικά είδη. Σε συνεννόηση με την διεύθυνση του καταστήματος τελούνται σε εβδομαδιαία βάση Ιερές Ακολουθίες στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, που υπάρχει εντός αυτού. Παράλληλα ο π. Γεώργιος Κελεμπέκης έχει αναλάβει την εξομολόγηση των κρατουμένων που επιθυμούν την πνευματική τους κάθαρση και στήριξη.

Στη φυλακή υπάρχει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για ποιμαντική διακονία. Οι αδελφοί μας οι κρατούμενοι ευρισκόμενοι μέσα στην απομόνωση του σωφρονιστικού καταστήματος έχουν ανάγκη από τον παραμυθητικό λόγο της Εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό ζητούνε, και απαιτούνε πολλές φορές, την παρουσία του Ιερέα. Όμως και οι υπάλληλοι των φυλακών επιδεικνύουν έναν ιδιαίτερο σεβασμό προς την Εκκλησία αλλά και συγκεκριμένα προς τον Ιερέα που υπηρετεί στις φυλακές.

Όποτε προκύπτει ανάγκη η τοπική μας Εκκλησία αποφυλακίζει κάποιον φτωχό συνάνθρωπό μας που βρίσκεται κρατούμενος για χρέη ή παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. κτλ. Πριν το Πάσχα έγινε η αποφυλάκιση ενός συνανθρώπου μας που είχε ποινή φυλάκισης 2 μηνών για παράβαση του Κ.Ο.Κ. Είχε εκτίσει ήδη ένα μήνα και μία βδομάδα σχεδόν και κατά την τακτική επίσκεψη του Ιερέα του ζήτησε την βοήθειά του για να πάει στο σπίτι του και να γιορτάσει το Πάσχα με την οικογένειά του. Ο άνθρωπος αυτός ήταν φυλακή για 350 €. Η Εκκλησία μας πλήρωσε το ποσό αυτό και ο άνθρωπος αυτός είναι πλέον στην οικογένειά του. Πάντοτε αθόρυβα η Εκκλησία κάνει το έργο της έχοντας πάντοτε στο πλευρό της τους ανθρώπους που αναγνωρίζουν το έργο της και την προσφορά της στην κοινωνία.

designed by: Κώστας Χριστοδούλου