Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Храмът Св.Георги в Нигрита

 


v Πρωθιερεύς Τριαντάφυλος Παπαιωάννου ή Πόπης. Γεννήθηκε στη Νιγρίτα στις 12 Δεκεμβρίου 1891, έγγαμος με 5 τέκνα. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 16 Απριλίου του 1938 στον Ιερό Ναό Μεγ. Ταξιαρχών Σερρών και Πρεσβύτερος την επομένη 17 Απριλίου 1938 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης, από τον Μητρ. Κων/νο Μεγγρέλη και τοποθετείται αμέσως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ανθής. Στις 21 Ιουνίου του ίδιου έτους μετατίθεται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, εκεί ευδοκίμως υπηρετεί μέχρι την συνταξιοδότησή του λόγω της κλωνισθείσης υγείας του, για περίπου 32 χρόνια. Ο Μητροπολίτης Κων/νος στις 23 Απριλίου του 1947 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης τον προχείρισε Οικονόμο. Ο ίδιος Μητροπολίτης μετά από 2 χρόνια στις 26 Απριλίου 1949 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης τον εχειροθέτησε Πρωθιερέα. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέχρι την συνταξιοδότησή του στις 31/12/1969 πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ναού και παράλληλα Αρχιερατικός επίτροπος Νιγρίτας. Εκοιμήθη στις 18 Απριλίου του 1971.

v Ιερεύς Αθανάσιος Πασιαλής. Γεννήθηκε στο Σιτοχώρι στις 17 Ιανουαρίου του 1908. Ήταν έγγαμος με 4 τέκνα. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 15 Ιουνίου του 1940 και Ιερεύς στις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους από τον Μητροπολίτη Σερρών Κων/νο Μεγγρέλη και διορίστηκε στην Ορέσκεια για 5 χρόνια. Μετά από δική του αίτηση διορίστηκε στις 30 Ιουνίου του 1945 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 30 Αυγούστου του 1964. Εκοιμήθη στις 21 Φεβρουαρίου 1973.

v Πρωτοπρεσβύτερος Παύλος Κοσατζής. Γεννήθηκε στα Ίβηρα στις 6 Ιανουαρίου του 1935 και είναι νυμφευμένος στη Νιγρίτα με τρία τέκνα. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως λαϊκός την δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ιδιωτικό Γυμνάσιο των Σερρών. Διάκονος χειροτονήθηκε στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών στις 29 Αυγούστου 1964 και Ιερεύς χειροτονήθηκε την 30 Αυγούστου 1964 στην Αρέθουσα από τον τοποτηρητή της Μητροπόλεως Σερρών Μητροπολίτη Νευροκοπίου και Ζιχνών Αγαθάγγελο και τοποθετήθηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Ως κληρικός υπηρέτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Νιγριτας για πολλά χρόνια. Από το 1984, με την ίδρυση των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μάξιμο, αναλαμβάνει την ευθύνη του Φιλοπτώχου Ταμείου της ενορίας. Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, μετά την συνταξιοδότηση του π.Μιλτιάδη Ιλαρίδη, διετέλεσε για 4 χρόνια μέχρι την συνταξιοδότησή του και ως Προϊστάμενος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Μάλιστα για αυτά τα 4 χρόνια ανέλαβε και χρέη Αρχιερατικού Επιτρόπου. Υπηρέτησε ευόρκως μέχρι την 1η Ιουνίου 2007 οπότε υπέβαλλε την παραίτησή του από την ενεργό υπηρεσία ως υπερβάς το 72 έτος της ηλικίας. Συνεχίζει αγωνιζόμενος και μετά την συνταξιοδότησή του υπηρετώντας το Ιερό Μυστήριο της Μετανοίας.

v Πρωτοπρεσβύτερος Μιλτιάδης Ιλαρίδης γεννήθηκε στη Νιγρίτα στις 22 Σεπτεμβρίου του 1931, ήταν έγγαμος με 2 τέκνα. Υπήρξε τελειόφοιτος του Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Θεσ/νίκης. Ήταν ταλαντούχος Ιεροψάλτης πριν την χειροτονία του και βαθύς γνώστης της Βυζαντινής μουσικής. Έψαλε στους Ιερούς Ναούς του Προφήτη Ηλία και Αγ. Αντωνίου Σερρών, στον Ι. Ν Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου, και στους Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1967, και Ιερεύς στις 5 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, από τον Μητροπολίτη Κων/νο Καρδαμένη και τοποθετήθηκε αμέσως εφημέριος του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Στις 23 Ιανουαρίου 1968 αναλαμβάνει την προεδρία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Μετά την παραίτηση του π. Τριανταφύλλου Παπαιωάννου με απόφαση του Μητροπολίτου Κων/νου Καρδαμένη στις 31 Δεκεμβρίου 1969 αναλαμβάνει Αρχιερατικός επίτροπος της περιφέρειας Νιγρίτης θέση που κατείχε μέχρι την συνταξιοδότησή του. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1972 ο Μητροπολίτης Κων/νος Καρδαμένης τον χειροθετεί Οικονόμο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Την δεύτερη ημέρα του Πάσχα του 1984 ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημος τον χειροθετεί Πρωτοπρεσβύτερο. Και στις 31 Ιουλίου του 2002 μετά από 35ετή ευδόκιμο υπηρεσία παραιτείται από την ενεργό Ιερατική Διακονία υποβάλλοντας στον Μητροπολίτη Μάξιμο την παραίτησή του. Στις 2 Νοεμβρίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος του απονέμει τον έπαινο της τοπικής Εκκλησίας δίδοντάς του εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης επιστήθιο Σταυρό. Εκοιμήθη στις 4 Αυγούστου 2010.

v Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης. Γεννήθηκε στη Νιγρίτα στις 18 Ιουλίου του 1977. Είναι έγγαμος με τέσσερα τέκνα. Στις 26 Δεκεμβρίου του 1996 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Μάξιμο και τοποθετήθηκε στον ίδιο Ιερό Ναό. Στις 2 Ιανουαρίου 2003 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και πάλι στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και τοποθετήθηκε αμέσως εφημέριος στον ίδιο Ναό εις αντικατάστασιν του συνταξιοδοτηθέντος π. Μιλτιάδη Ιλαρίδη. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αποσπάσθηκε προσωρινά, από τον Μητροπολίτη Θεολόγο, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Ι.Ν. Αγίων Τριών Ιεραρχών Τερπνής για περίπου 3 μήνες. Στα τέλη του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μετατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης όπου και παρέμεινε μέχρι την 4η Απριλίου 2005 οπότε και επανήλθε στην αρχική του θέση στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την Προεδρία του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού. Στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου 18 Ιανουαρίου 2005 χειροθετήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεολόγο Οικονόμος. Στις 5 Νοεμβρίου 2006 στην Θ. Λειτουργία κατά την οποίαν προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ.Μακάριος και Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.Ιερόθεος έλαβε το οφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου. Την 1 Ιουνίου 2007 ανέλαβε την προϊσταμενία του Ιερού Ναού και την Προεδρία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Την 1η Αυγούστου του 2009 ορίζεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεολόγο Αρχιερατικός Επίτροπος Νιγρίτης. Την 26ην Δεκεμβρίου 2010 χειροθετήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Πρωτοπρεσβύτερος. Υπηρέτησε παράλληλα από την 2α Φεβρουαρίου 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2022 ως Πρόεδρος αφενός της διοικητικής και διαχειριστικής επιτροπής του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Αντωνίου Στρυμονικού αφετέρου Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Στρυμονικού καθώς και σε άλλες ενορίες της υπαίθρου. Διακονεί το Μυστήριο της Μετανοίας από τον Μάρτιο του 2012. Τον Σεπτέμβριο του 2020 λαμβάνει τον μεταπτυχιακό τίτλο Master of arts από το Πανεπιστήμιο "Νεάπολις" Πάφου της Κύπρου καταθέτοντας την διατριβή με τίτλο "Ο Παπασυναδινός και ο Εκκλησιαστικός βίος των Σερρών κατά τον 17ο αιώνα". Η διατριβή του εκδόθηκε την ίδια χρονιά από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη στη Θεσσαλονίκη.  

v Ιερεύς Βασίλειος Χλιάρας. Γεννήθηκε στη Νιγρίτα στις 12 Οκτωβρίου 1964. Είναι έγγαμος με 3 τέκνα. Στις 26 Δεκεμβρίου 1994 από το Μητροπολίτη Μάξιμο χειροτονείται Διάκονος και στις 2 Ιανουαρίου 1995 χειροτονείται Πρεσβύτερος. Για 6 περίπου μήνες τοποθετήθηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ορέσκειας, εξυπηρετώντας παράλληλα και τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για 8 χρόνια εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Φιλαδελφίου. Στις 15 Δεκεμβρίου 2003 τοποθετείται εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας όπου και παραμένει για 3 μήνες. Διετέλεσε αρκετά χρόνια εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης Λυγαριάς. Υπηρετεί πλέον στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

v Σταυροφόρος Οικονόμος Γεώργιος Καραχατζής. Γεννήθηκε στη Μαυρούδα στις 11 Μαρτίου του 1951. Είναι έγγαμος με 3 τέκνα. Ο Μητροπολίτης Μάξιμος στις 8 Οκτωβρίου του 1988 τον χειροτονεί Διάκονο και την επαύριον 9 Οκτωβρίου Πρεσβύτερο. Υπηρέτησε στις ενορίες Συκιάς, Θερμών και Λυγαριάς. Στις 15 Μαρτίου 2004 τοποθετείται εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, εκεί υπηρετεί μέχρι τον Απρίλιο του 2005,οπότε και μετατέθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης. Υπηρετεί πλέον στην Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου.

v Σταυροφόρος Οικονόμος Βασίλειος Κουτσούρας. Γεννήθηκε στην Τερπνή το 1979. Είναι έγγαμος με 1 παιδί. Διάκονος Χειροτονήθηκε το Πάσχα του 2005 από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο και τοποθετήθηκε αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης και στη συνέχεια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Χειροτονείται από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο Πρεσβύτερος στις 15 Αυγούστου του 2007 και τοποθετείται εφημέριος στον ίδιο Ιερό Ναό, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου 2008 χειροθετείται Οικονόμος.

Υπηρετήσαντες Διάκονοι:

  1. Διάκονος Βασίλειος Χλιάρας
  2. Διάκονος Γεώργιος Κελεμπέκης
  3. Διάκονος Νικόλαος Στεφανίδης.
  4. Διάκονος Ραφαήλ Λίγδας.
  5. Διάκονος Βασίλειος Κουτσούρας.
  6. Διάκονος Λαμπρινός Γκαγκατσάνης
  7. Διάκονος Χαράλαμπος Βογιατζόγλου
  8. Διάκονος Αθανάσιος Σπίντζιος
  9. Διάκονος Μηνάς Μπάλιος

 

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου