Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Του Πρωτοπρεσβυτέρου

Γεωργίου Κελεμπέκη

Στον Πόντο υπήρχε έθος όταν περνούσε μια γυναίκα έγκυος εμπρός από καθήμενους, μεγάλους και μικρούς, αυτοί να σηκώνονται όρθιοι από σεβασμό. Ο λόγος γι' αυτόν τον εκδηλούμενο σεβασμό ήταν πως αν το παιδί που είχε στα σπλάχνα της η γυναίκα αυτή ήταν αγόρι μπορεί, σαν μεγάλωνε, να γινόταν Δεσπότης! Ευλογημένα σπλάχνα, χαριτωμένη γυναίκα, που γέννησε, θήλασε, ζέστανε στη μητρική της αγκάλη και καθοδήγησε έτσι το παιδί της, ώστε να λατρεύσει τόσο τον Θεό που να αφιερώσει τα νιάτα και την ζωή του στον Χριστό και στην διακονία της Εκκλησίας Του. Ανείπωτη όμως η ευλογία για αυτή την μάνα είναι αυτό το παιδί να το πάρει η Εκκλησία και να το τοποθετήσει σε έναν σταυρικό Επισκοπικό θρόνο. Ο πόνος της μάνας, που το παιδί της φεύγει μακριά της, γιατρεύεται σαν αντικρύσει το σπλάχνο της να ανεβαίνει τις βαθμίδες της επισκοπικής του καθέδρας υπό τις επευφημίες "Άξιος, άξιος, άξιος.." των χιλιάδων πλέον παιδιών του. Ο πόνος της μάνας γιατρεύεται βλέποντας τα δάκρυα συγκίνησης του παιδιού της και νιώθοντάς τα να της ζωογονούν την μητρική της καρδιά. Ω μακαρία κοιλία της επισκοπομάνας! Τόσο ευλογημένη μάνα η μάνα ενός Επισκόπου. Πόσο μάλλον όταν αυτή η μάνα έχει προσωπικές πνευματικές εμπειρίες. Πόσο μάλλον όταν η δυνατή πίστη, η απλότητα, η ταπεινοφροσύνη, η διακριτικότητα και ο προσωπικός πνευματικός αγώνας της γυναίκας αυτής της έδωσαν εμπειρίες ιερές, αγιοψίες.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν την αείμνηστη Αικατερίνη Αποστολίδου, την σεμνή, πιστή, ευλαβική και ευγενική μητέρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, του Ποιμενάρχου μας. Η καθαρότητα της ψυχής της την αξίωσε να δει την προστάτιδα της ενορίας της Αγία Μεγαλομάρτυρα Παρασκευή την Αθληφόρο! Με πόση διακριτικότητα αλλά και συγκίνηση περιέγραφε αυτή της την εμπειρία!

Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την μακαριστή Αικατερίνη σε μια από τις πιο δύσκολες αλλά και συνάμα πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής της. Ήταν νωρίς το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου του 2003 η ημέρα κατά την οποία η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία περιεβλήθη τα χαρμόσυνα και με ανάταση καρδίας και ψυχής ετοιμάζονταν να υποδεχθεί τον νέο της Ποιμενάρχη. Από αυτή την μεγάλη ημέρα, που το σπλάχνο της αναλάμβανε στους ώμους του δεκάδες χιλιάδες ψυχές ανθρώπων, δεν θα μπορούσε να λείψει κι εκείνη! Ήταν η πρώτη φορά για αυτή που έβλεπε την ακριτική πόλη και εκκλησιαστική επαρχία των Σερρών. Τα συναισθήματά της ανάμικτα. Κυριαρχούσε όμως ο φόβος για την άγνωστη σε αυτήν νέα πατρίδα του παιδιού αλλά και ο πόνος για την μεγάλη απόσταση... Όμως κάθε λεπτό που περνούσε ο φόβος για τον άγνωστό της τόπο εξελίσσονταν σε αγάπη και ο πόνος σε αγαλλίαση, με αποκορύφωμα την ώρα που στην εξέδρα ανέβαινε το παιδί της συνοδευόμενο από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστό ήδη κυρό Χριστόδουλο, τον γνώριμό της Δεσπότη, μετά πλειάδος Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών. Τα σπλάχνα της μάνας σκίρτησαν! Εκείνη ήταν η στιγμή που η Αικατερίνη Αποστολίδου υιοθέτησε πνευματικώς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και από τότε δεν μας άφησε ποτέ! Ήταν αυτή που ζέσταινε την αγκαλιά του παιδιού της για να αγκαλιάσει φιλόστοργα στη συνέχεια τα πνευματικά του παιδιά, που η Εκκλησία του χάρισε. Αν ο Μητροπολίτης Θεολόγος είναι ο Πατέρας της τοπικής μας Εκκλησίας, πασιφανώς Μητέρα ήταν η μητέρα του Αικατερίνη.

Το συμβόλαιο αγάπης που την 21η Ιουνίου 2003 υπέγραψε με τα χρυσά δάκρυά της το τίμησε μέχρι τέλους, αφήνοντας ακόμη και την τελευταία της πνοή σε αυτόν τον τόπο, που τόσο αγάπησε, την 22α Απριλίου 2021.

Αείμνηστη Μητέρα μας Αικατερίνη είμαστε σίγουροι για την παρουσία σου ενώπιον του Θρόνου της Παναγίας Τριάδος, δίπλα στην αγαπημένη σου προστάτιδα Αγία Παρασκευή. Από εκεί όπου βρίσκεσαι πρέσβευε υπέρ του παιδιού σου Επισκόπου μας και υπέρ της τοπικής μας Εκκλησίας, ως Μάνα μας στοργική, που παραμένεις και στην αιωνιότητα!

designed by: Κώστας Χριστοδούλου