Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

    Η τοπική ιστορία της Νιγρίτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βισαλτίας, είναι όπως γνωρίζουμε πολύ πλούσια σε ιστορικά γεγονότα, σημαντικότατα για την συλλογική μνήμη και την αυτοσυνειδησία του τόπου μας. Γεγονότα χαρούμενα, ένδοξα, ηρωικά, αλλά και γεγονότα τραγικά, πονεμένα και αιματοβαμμένα.

   Το τετραήμερο από 17ης έως 20ης Ιουνίου 1913 διαδραματίστηκαν γεγονότα, τα οποία οι άνθρωποι που τα έζησαν, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, δεν τα ξέχασαν ποτέ μέχρι που έφυγαν από αυτή τη ζωή.      

   Η ακμάζουσα περιώνυμος κωμόπολη της Νιγρίτας παραδόθηκε στις φλόγες. Από την μανία των Βουλγάρων γλύτωσαν μόνο οι Εκκλησίες μα και αυτές έμειναν πληγωμένες από βομβαρδισμούς και καταλήστευση.  Οι δολοφονημένοι Νιγριτινοί ξεπερνούσαν τους 470 ενώ τα κατεστραμμένα σπίτια ήταν περισσότερα από 1.450. Όμως και ευρύτερα η περιοχή της Βισαλτίας «μάτωσε» τις ημέρες αυτές. Για παράδειγμα ¨είκοσι εννιά γυναίκες, οι περισσότερες από την Τερπνή, δολοφονήθηκαν μετά τον βιασμό που υπέστησαν. Οικτρό τέλος είχαν οι υπερήλικες Σωτήριος Παπά Πασχάλης και Χατζή Βαγγέλης (που γδάρθηκε ζωντανός) ενώ «τον εκ Τσαρπίστης (Τερπνής) σεβάσμιον ιερέα Νικόλαον, 105 ετών, τον έσφαξαν αφού... του εξόρυξαν τους οφθαλμούς». Στο Χούμκος (Χουμνικό) πυρπόλησαν 55 σπίτια και στο Ξυλότρος (Αγία Παρασκευή) 15, όπου και κατακρεούργησαν 6 αμάχους. Κατέκαυσαν πλήρως τη Μέργιανη (Λυγαριά) και 97 σπίτια στο Δημητρίτσι. Κατέσφαξαν αμάχους, πυρπόλησαν και εσύλησαν τις εκκλησίες σε Νικοσλάβη (Νικόκλεια) και Αβδαμάλ (Σησαμιά)».

   Και άλλα πολλά τα οποία η ιστορία έχει καταγράψει και αναλυτικά θα αναφερθούν στις επετειακές εκδηλώσεις, τις οποίες καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας με την ευκαιρία της 107ης επετείου του ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτης και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, συγκεκριμένα από 17 έως 20 Ιουνίου 1913.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

7.00 μ.μ. Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης.

8.00 μ.μ. Εκδήλωση μνήμης στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί για την προσφορά του στην Πατρίδα ο Νιγριτινός διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης.

Την εκδήλωση θα διανθίσει με επίκαιρα τραγούδια τοπικό μουσικό σχήμα.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας.

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 600 και πλέον βισαλτινών θυμάτων των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής και των κομιτατζήδων.

11 π.μ. Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Καπετάν Γιαγκλή από εκπροσώπους των αρχών και των φορέων του τόπου.

designed by: Κώστας Χριστοδούλου