Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Храмът Св.Георги в Нигрита

 

Πανήγυρις Παλιοκκλησιάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε πριν λίγες ημέρες και στη Νιγρίτα η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης την παραμονή, Δευτέρα 14 Αυγούστου τελέστηκε ο Εσπερινός, κατά τον οποίον αρκετοί ενορίτες προσήλθαν για να τελέσουν αρτοκλασίες υπέρ υγείας των εορταζόντων οικογενειών τους. Ανήμερα της εορτής στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν εκατοντάδες ενοριτών μας, εκ των οποίων πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Λειτουργού Ιερέως «Μετά φόβου Θεοῦ…» και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Όμως και η  απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το διήμερο 22-23 Αυγούστου εορτάστηκε ανάλογα, με επίκεντρο μάλιστα το εορτάζον Ιερό Εξωκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ¨Παλιοκκλησιά¨. 

Στο συγκεκριμένο Εξωκκλήσιο η παράδοση θέλει να υπήρχε παλαιά Εκκλησία. Οι φιλίστορες και ιστοριοδίφες του τόπου μας λένε πως στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν, άγνωστοι σήμερα, αρχαίοι οικισμοί που ξεκινούν από τα Ελληνιστικά χρόνια και φτάνουν μέχρι τα πρώτα βυζαντινά.

Το απόγευμα της Τρίτης 22 Αυγούστου τελέστηκε στο Εξωκκλήσιο Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ το πρωί της Τετάρτης 23 του μηνός ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Τα τελευταία χρόνια μετά την Θεία Λειτουργία ομάδα συμπολιτών μας καθιέρωσε να υποδέχεται και να προσφέρει σε όσους προσέρχονται εδέσματα, που ετοιμάζουν ιδιώτες και επαγγελματίες, οι οποίοι κάθε χρόνο αυξάνονται. Την εκδήλωση αυτή  πλαισίωσαν ντόπιοι και ξένοι λάτρεις του παραδοσιακού τραγουδιού, που τα απέδωσαν με μοναδικό τρόπο, συνοδεία ορχήστρας μουσικών με μουσικά όργανα, γνωστοί πλέον με το όνομα «Επιμένουμε Παραδοσιακά».

Η  πανηγυρική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, από νωρίς το πρωί με την Θεία Λειτουργία και συνεχίστηκε με την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια, χάρισαν σε όλους ιδιαίτερες στιγμές, βγαλμένες θαρρείς από τα παλιά!

Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε  θερμά:

1) Τους οργανοπαίκτες και  ερμηνευτές:

Κουντουρά Αθανάσιο, Κουντουρά Αρη, Μανούγκα Πέτρο, Πειτσίδη  Απόστολο, Γκεμιτζή Τόλη. Σκαπή Κώστα, Ζάρκο Νίκο και Φουρλάκη Αναστάσιο,  .

2)Το Δήμο Νιγρίτας για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

3)Τους επαγγελματίες και τους απλούς πολίτες από τη Νιγρίτα και τον Σοχό που προσέφεραν υλικά αγαθά.

4) Τους επαγγελματίες και τις κυρίες που παρασκεύασαν τα θαυμάσια εδέσματα.

5)Τους απλούς πολίτες και τους επαγγελματίες που βοήθησαν για την αντιμετώπιση των εξόδων.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους φίλους μας από το Σοχό που κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι και συμβάλουν τόσο οικονομικά όσο και με τη διάθεση εδεσμάτων στην άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως.

6)Την Ελλανόδικο επιτροπή πανηγύρεως Αγίου Αθανασίου για την διάθεση των τραπεζιών

7)Τους εθελοντές που για είκοσι ημέρες έδωσαν την ψυχή τους ώστε να εξωραϊστεί ο χώρος και να υποδεχθεί τους πανηγυριστές.

 

Εκ του Ιερού Ναού

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου