Πρόγραμμα Εκδρομής
Τριήμερη εκδρομή στην ΚΕΡΚΥΡΑ
2 - 4 / 9 / 2024
Πρόγραμμα εκδρομής:
- Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα
Στην Κέρκυρα, που θα βρισκόμαστε την Δευτέρα και την Τρίτη, θα λειτουργήσουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου θα έχουμε την δυνατότητα να ανοίξει η λειψανοθήκη του Αγίου και να προσκυνήσουμε ολόσωμο τον Άγιο. Αξίζει να αναφέρουμε πως η θερμοκρασία του άφθαρτου σώματος του Αγίου είναι η φυσιολογική για κάθε άνθρωπο. Χαρακτηριστικό επίσης του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα είναι η ευκαμψία που έχει σαν να είναι ζωντανός.
- Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, Αγίου Βλασίου και Αγίας Θεοδώρας
Εδώ φυλάσσεται από το 1456 ως πολύτιμος θησαυρός το άφθαρτο ιερό λείψανο της Αυτοκράτειρας - Αυγούστας Αγίας Θεοδώρας, συζύγου του Αυτοκράτορα Θεοφίλου, μετά τον θάνατο του οποίου ως επίτροπος του 13χρονου αυτοκράτορα γιού της, ανέλαβε να αποκαταστήσει την Ορθοδοξία από την αίρεση της εικονομαχίας με την 7η Οικουμενική Σύνοδο που συνεκάλεσε. Η Θεοδώρα έζησε οσιακή ζωή και ως Αυτοκράτειρα αλλά και ως μοναχή, που έγινε στα τέλη της ζωής της. Χρόνια μετά τον θάνατό της έγινε η ανακομιδή του λειψάνου της, που βρέθηκε άφθαρτο. Το ιερό λείψανό της φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας.
- Αχίλλειο
Το Παλάτι της Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, της γνωστής Σίσσι και του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’.
Εκείνη το έκτισε για να έρχεται. Κατά τον Α’ αλλά και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, το Ανάκτορο έχει ανακτήσει την παλιά του αίγλη.
- Φρούριο, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου οικοδομήθηκε το 1840, εντός του Παλαιού Φρουρίου, για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Άγγλων στρατιωτών που υπηρετούσαν στην Κέρκυρα την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας (1814 – 1864).Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν υλικά απο τα γκρεμισμένα σπίτια της γύρω περιοχής Το 1865, με την ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην Ελλάδα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από Αγγλικανικός Ναός μετατράπηκε σε Ορθόδοξος, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την 21η Μαρτίου 1865 και ο τότε μητροπολίτης της Κέρκυρας, Αθανάσιος Πολίτης, τον αφιέρωσε στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του Πεζικού σώματος.Τότε κοσμήθηκε με το παλαιό τέμπλο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, έργο του επιφανούς Κρητικού αγιογράφου, Εμμανουήλ Τζάννε. Το τέμπλο ήταν δωρεά της οικογένειας Βούλγαρη. Ο ναός είναι γεωργιανού ρυθμού και μπορεί να φιλοξενήσει εκκλησίασμα 4.000 πιστών. Στο εξωτερικό του έξη κίονες δωρικού ρυθμού στηρίζουν τριγωνικό επιστέγασμα. Εσωτερικά η μορφή του έχει αλλάξει λόγω των καταστροφών που υπέστη κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά δύο σειρές στύλων χώριζαν τον ναό σε τρία μέρη κατά την τρίκλιτη βασιλική τεχνοτροπία. Πάνω στους κίονες στηριζόταν ο γυναικωνίτης στις τρεις πλευρές του ναού. .Όπως και οι περισσότερες εκκλησίες της Κέρκυρας, έτσι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου(1943).
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος της πόλης και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με υπερώο. Η αρχιτεκτονική και η δόμηση του ναού βασίστηκε σε σχέδια ενός Άγγλου αξιωματικού μηχανικού, του Antony Emmet και θυμίζει αρχαίο δωρικό ναό.
- Καντούνια
«Κέρκυρα Κέρκυρα με το Ποντικονήσι / Με τα καντούνια τα στενά, που τα 'χω σεργιανίσει…» λέει το γνωστό τραγούδι, αναδεικνύοντας τους στενούς πετρόστρωτους δρόμους της πόλης, που αξίζει να περιδιαβεί κανείς, σε ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Τα πασίγνωστα «καντούνια» της Κέρκυρας είναι στενοί δρόμοι, συχνά με σκαλοπάτια (σκαλινάδες), ανάμεσα σε πολυώροφα κτίρια, αρκετές εκκλησίες και μικρές πλατείες. Οι γερμανικοί βομβαρδισμοί του 1943 κατέστρεψαν πολλά κτίρια, δημιουργώντας όμως περισσότερους ανοικτούς χώρους. Με τον καιρό, η εντός τειχών παλιά πόλη της Κέρκυρας αναπτύχθηκε στη σημερινή της έκταση, με περισσότερες συνοικίες που έχουν παρόμοιο χαρακτήρα.
- Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων
Ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά σημεία της Κέρκυρας είναι ίσως η πλατεία Σπιανάδα. Η Σπιανάδα απλώνεται σε μια έκταση 84.000 τ.μ., ανάμεσα στο παλιό Φρούριο και την παλιά Πόλη, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και εικοστή έβδομη στη λίστα με τις μεγαλύτερες πλατείες παγκοσμίως.
Εκτός από την όψη της πλατείας εντυπωσιακή είναι επίσης και η ιστορία της. Το όνομα της προέρχεται από το ιταλικό “spianare” που σημαίνει ισοπεδώνω και αυτό γιατί δημιουργήθηκε κατά τον 16ο-17ο αιώνα, όταν οι Βενετοί αποφάσισαν να γκρεμίσουν τα κτήρια που βρίσκονταν περιμετρικά του Φρουρίου ώστε να αυξηθεί η ορατότητα αλλά και να υπάρχει μεγάλο πεδίο βολής για τους αμυνόμενους. Η διαμόρφωση του χώρου ξεκίνησε από το 1537, όταν Michele Sam-micheli έθεσε κάποια όρια στο χώρο και απαγόρευσε την ανοικοδόμηση, ενώ το 1628 τα όρια επεκτάθηκαν και ξεκίνησε η κατεδάφιση των κτιρίων. Έτσι η Σπιανάδα ανοίχθηκε μπροστά από το Παλιό Φρούριο μέσα σε 2,5 χρόνια, με την ισοπέδωση περίπου 2.500 σπιτιών και έγινε επίπεδη (spianata). Η πόλη κτίστηκε αμφιθεατρικά, στο χώρο που επέμεινε, μεταξύ των δύο Φρουρίων της Κέρκυρας και τα καντούνια που οδηγούσαν στην Πλατεία διαμορφώθηκαν κάθετα προς αυτή για λόγους αμυντικούς επίσης.
- Κανόνι – Παναγία Βλαχέρνα – Ποντικονήσι
Από τα πολλά τουριστικά αξιοθέατα στην περιοχή της πόλης της Κέρκυρας, πολυφωτογραφημένα και πασίγνωστα. Ο συνδυασμός Kανόνι – Bλαχέρνα – Ποντικονήσι έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.
Στο Κανόνι θα “ξεκουραστείτε” με την υπέροχη θέα και θα δείτε από “ψηλά” το αεροδρόμιο, το Πέραμα, τη λιμνοθάλασσα Xαλικιοπούλου και το Ποντικονήσι. Αν θέλετε να το επισκεφθείτε, κατεβείτε από το μονοπάτι που έχει σαν αφετηρία το Κανόνι και καταλήγει μέχρι τη Μονή Βλαχερνών του 16ου αιώνα, σε ένα μικρό νησάκι που ενώνεται με την στεριά με στενό πέρασμα.
Εδώ θα βρείτε τα βαρκάκια που πραγματοποιούν πολλά και τακτικά δρομολόγια και θα σας μεταφέρουν στο Ποντικονήσι που οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. και το οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένα πλοίο των Φαιάκων που έγινε πέτρα, στο οποίο θα δείτε ακόμη την αξιόλογη Bυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα του 11ου ή 12ου αιώνα η οποία “κρύβεται σε μια πυκνή συστάδα πεύκων και ελάτων και αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.
Το ξακουστό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που μπορείτε μεν να θαυμάσετε αλλά απαγορεύεται να “αγγίξετε”.
Ως φυσικό μουσείο απαγορεύεται στο έδαφος του η παραμονή και η βόλτα των επισκεπτών, προκειμένου να μην καταστραφεί το παρθένο περιβάλλον.
- Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας.
Το όνομα Παλαιοκαστρίτσα έλαβε η μονή διότι και η ευρύτερη περιοχή ονομαζόταν Παλαιόκαστρο, τοπωνύμιο που προϋποθέτει την ύπαρξη παλαιού κάστρου στη σημερινή θέση της Ι. Μονής.
Η Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας, κατά την παράδοση και σύμφωνα με την εγχάρακτη χρονολογία στην πύλη της, ιδρύθηκε το 1228 από τον μοναχό Ευθύμιο Μήδα από το χωριό Πάγοι, στον τόπο που είχε βρεθεί εικόνα της Θεοτόκου. Ωστόσο, η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία για το Ναό ανάγεται στο 1469 σε συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε ο νοτάριος και ιερεύς Στάμος Γουλής και αναφέρεται στην ανακαίνιση και την αγιογράφηση του Ναού.
- Ιερά Μονή Πλατυτέρας (Τάφος Ιωάννου Καποδίστρια)
Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας ιδρύθηκε από τον Ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο, ο οποίος καταγόταν από την Λευκάδα και ήρθε στην Κέρκυρα με τον αδερφό του επίσης Ιερομόναχο για να ιδρύσει μοναστήρι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο. Η ήσυχη περιοχή μέσα σε ελαιώνες και αμπελώνες σήμερα , με την επέκταση της πόλεως, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Κέρκυρας.
Ο πρώτος ναός θεμελιώθηκε τον Νοέμβριο του 1743, και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Στις προσπάθειες ανοικοδόμησης συνέβαλε η οικογένεια Καποδίστρια, η οποία είχε στενές πνευματικές σχέσεις με την αδελφότητα. Την ευσέβεια του κόμη Αντωνίου Καποδίστρια και της οικογένειας του ενίσχυσε η κατά θαυματουργικό τρόπο σωτηρία το 1792 του γιού τους Ιωάννη, μετέπειτα Κυβερνήτη της.
Ο Κυβερνήτης δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο το 1831 και τάφηκε εκεί. Ο αδελφός του Αυγουστίνος, εκπληρώνοντας την επιθυμία του να ταφεί στην Κέρκυρα, λίγο καιρό αργότερα μετέφερε τη σορό του με πλοίο στην Κέρκυρα και την έθαψε στον εσωνάρθηκα της Πλατυτέρας.
- Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας
Η Ιερά Μονή Παναγίας της Κασσωπίτρας (16ος αιώνας) βρίσκεται στο χωριό Κασσιόπη, στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού. Το χωριό είναι παραλιακό και έχει διατηρήσει το παλιό ψαράδικο χρώμα του. Χαρακτηρίζεται από βραχώδεις, κυρίως, παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Στην ρωμαική εποχή ήταν ένα εύπορο χωριό, καθώς βρισκόταν στην ναυτική πορεία προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Μεσόγειο. Σήμερα διατηρεί την γοητεία του, τόσο στο κέντρο του, όσο και στο γραφικό του λιμάνι, τους δύο όρμους που το περιβάλλουν με τις παραλίες χωρισμένες από ένα ακρωτήρι και τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου.
Τιμή κατ’ άτομο: 145 ευρώ
(Για μονόκλινο δωμάτιο +55 ευρώ)
Περιλαμβάνει:
- Μεταφορές σύμφωνα με το πρόγραμμα
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα
- 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο 3* με πρωινό
- Συνοδό
- ΦΠΑ
Δεν περιλαμβάνει:
Εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Οτιδήποτε αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό
Σημ: Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τον αρχηγό της εκδρομής.