Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

«Ἀνέτειλεν ἰδού, τὸ τῆς χάριτος

ἔαρ, ἐπέλαμψε Χριστοῦ ἡ 

Ἀνάστασις πᾶσι, καὶ ταύτῃ συνεκλάμπει νῦν, 

Γεωργίου τοῦ Μάρτυρος,

ἡ πανέορτος, καὶ φωτοφόρος ἡμέρα».

 

           Κάθε άνοιξη, μαζί με την εορτή των εορτών και την ¨Πανήγυρη των πανηγύρεων¨, την λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού, που είναι η πνευματική άνοιξη, ¨τό ἔαρ της Χάριτος¨, η αναγέννηση εν Χριστώ του ανθρώπου, εορτάζουμε οι ορθόδοξοι Χριστιανοί όλου του κόσμου και την μνήμη ενός μεγάλου μάρτυρος της Εκκλησίας μας, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο Άγιος αυτός είναι η δόξα των Μαρτύρων, το καύχημα των Αγίων, η τιμή του ουρανού και της θριαμβεύουσας Εκκλησίας. Δεν υπάρχει στόμα χριστιανικό πού να μην επικαλεστεί το γλυκύτατο όνομα του. Δεν υπάρχει χώρα χριστιανική που να μην βρίσκονται σε αυτή έστω και ερείπια Ναού, πού εκτίσθη στην μνήμη του. Ακόμη είναι δεδομένο πως σε όλες τις χριστιανικές χώρες ανά τον κόσμο ακούγεται το όνομα Γεώργιος στην τοπική της γλώσσα. Για μας τους χριστιανούς της πόλεως της Νιγρίτας ο Άγιος Γεώργιος είναι πολιούχος, οδηγός και προστάτης. Μετά την Κυρία Θεοτόκο έρχεται αυτός ως προστάτης του τόπου αυτού και των πιστών που τον κατοικούν. Μας προτρέπει ο άγιος να παραδειγματιζόμαστε από την γενναιοψυχία και την αυταπάρνησή του, γιατί έτσι ενισχυόμαστε και στο δικό μας αναίμακτο μαρτύριο της συνειδήσεως.

        

             

            Η μνήμη του προστάτη και πολιούχου μας Αγίου Γεωργίου εορτάσθηκε φέτος στον τόπο μας κυριολεκτικά πανδήμως! Μέσα ακόμη στην περίοδο της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού, που ανέβλυσε από τον ζωήρρυτο και πανάγιο Τάφο Του, την Κυριακή 22 Απριλίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Γεωργίου. Σε αυτόν συμμετείχαν πολλοί Ιερείς από την πόλη και την επαρχία μας προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Παλιούρα, οι τοπικές αρχές αλλά και χιλιάδες πιστών. Μετά την αρτοκλασία και το επίκαιρο κήρυγμα εξήλθαν εκ του Ναού η Ιερή Εικόνα και τα Άγια Λείψανα του Αγίου Προστάτη μας. Την ώρα της εξόδου χρυσά πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό πάνω από την Εκκλησία και έτσι ξεκίνησε η λιτανεία. Την ιερά λιτάνευση, που ξεκίνησε υπό τους ήχους του ταλάντου, του σήμαντρου και των καμπανών,  συνόδευσαν -εκτός από τους προαναφερθέντες- για πρώτη αλλά όχι για τελευταία φορά δύο από τις φιλαρμονικές του δήμου Βισαλτίας, συγκεκριμένα της Νιγρίτας και της Μαυροθάλασσας, τα άλογα με τους αναβάτες τους από τον ιππικό όμιλο Νιγρίτας και οι κυρίες του συλλόγου γυναικών Νιγρίτας ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές της Γερακίνας. Την τάξη επιμελήθηκαν οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Νιγρίτας. Η συμμετοχή των πιστών ήταν μαζική. Αξίζει να αναφερθεί πως οι πιστοί που συμμετείχαν ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι με τα παιδάκια τους. Η λιτάνευση αυτή θύμιζε σε πολλά σημεία την λιτάνευση του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή. Πολλοί λένε πως ήταν λαμπρότερη του Επιταφίου! Στη μεν λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής το χαρακτηριστικό συναίσθημα που επικρατούσε ήταν η χαρμολύπη της Θυσίας του Θεανθρώπου παράλληλη με την αναμενόμενη Ανάσταση, ενώ σε αυτήν της Πανηγύρεως κυριαρχούσαν η χαρά και ο ενθουσιασμός που δημιουργούσε η τιμή του Αγίου αλλά και η μεγαλοπρέπεια των τελουμένων. Η λιτανεία συγκίνησε πολλούς εξ αιτίας του  ιερού δέους, που προκάλεσε το πρωτότυπο της τελετής, οι συνοδεύοντες, καθώς και το μεγάλο πλήθος του κόσμου που ακολουθούσε! Η πομπή κάνοντας σε κάποια σημεία της πορείας ορισμένες στάσεις, στις οποίες ανεπέμφθησαν δεήσεις υπέρ υγείας των συμμετεχόντων αλλά και όλων των κατοίκων της ενορίας, της πόλεως και της περιοχής, έφθασε στην κεντρική πλατεία την Νιγρίτας, που ήταν κατάμεστη. Εκεί αναπέμφθηκε η κεντρική και εκτενής δέηση και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νιγρίτας π.Γεώργιος Κελεμπέκης ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση και στην εν τέλει επιτυχία της πανηγυρικής αυτής λιτανεύσεως. Ακολούθως η λιτάνευση επέστρεψε στον Ιερό Ναό μας, όπου έγινε η απόλυση!

   

          Την επαύριον κυριώνυμη ημέρα της εορτής για την πόλη της Νιγρίτας ήταν ημέρα αργίας. Τα σχολεία, πολλές δημόσιες υπηρεσίες αλλά και όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου. Οι πιστοί, με χαρακτηριστική την παρουσία πολλών νέων και πάλι, κατά την Θεία Λειτουργία πλημμύρισαν τον πανηγυρίζοντα Ναό και μετείχαν πολλοί εξ αυτών και στη Θεία Κοινωνία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ομίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στην εορτή του Αγίου Γεωργίου αλλά και στις εορτές των Αγίων μας γενικότερα, «…που είναι λιμάνια, καταφύγια, οάσεις, ευκαιρίες πνευματικού αναβαπτισμού, ευκαιρίες περισυλλογής και αναθεωρήσεως της ζωής μας, άριστες ευκαιρίες αγιασμού διά της συμμετοχής μας στην ευχαριστιακή σύναξη, όπως δύο χιλιάδες χρόνια τώρα συμβαίνει…». Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του Ναού π.Γεώργιος Κελεμπέκης, ο οποίος ευχαρίστησε για την επιτυχή διοργάνωση της εφετινής πανηγύρεως: την δημοτική αρχή, τον διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Νιγρίτας, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία μας, τον ιππικό όμιλο, τον σύλλογο γυναικών, τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές, τους ιεροψάλτες, τους κυρίους και τις κυρίες που βοήθησαν ποικιλοτρόπως, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Νιγρίτης π.Αθανάσιο Τσιανακά, που δεν λειτούργησε στο Ναό του αλλά αποφάσισε να εορτασθεί ο πολιούχος με «μονοκκλησιά», (όπως και στις 18 Ιανουαρίου έγινε το ίδιο με την εορτή του Αγίου Αθανασίου), τον συνεφημέριο π.Βασίλειο Κουτσούρα και τους λοιπούς εκπαιδευόμενους ιερείς στην ενορία μας και τέλος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεολόγο για την αγάπη και την φροντίδα που δείχνει τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τους πιστούς της Νιγρίτας. Ευχαρίστησε τον Θεό που εμπιστεύθηκε πριν δεκαπέντε χρόνια την τοπική Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτας σε ιεράρχη λεβέντη, τον οποίον μπορεί να εμπιστευθεί ο κλήρος και ο λαός τις δύσκολες ημέρες που ζούμε και στις δυσκολότερες που έρχονται. Τέλος ο Σεβασμιώτατος έκλεισε εμψυχώνοντας τους πιστούς και λέγοντας πως «…παρόλα τα προβλήματα που θέλουν κάποιοι, εκ των έσω και εκ των έξω, να δημιουργήσουν στην πατρίδα μας για να αλλοιώσουν ότι ιερό και όσιο σε αυτή, τελικά δεν θα τα καταφέρουν, γιατί νοικοκύρης εδώ είναι ο ίδιος ο Χριστός…».  Το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου με την τέλεση του Εσπερινού της αποδόσεως και της Ιεράς Παρακλήσεως στον Άγιο Γεώργιο.

      

          «Μακάριος ὃς ἔχει ἐν Σιὼν σπέρμα καὶ οἰκείους ἐν Ἱερουσαλήμ.» Ησ. 31,9. Ιδού λοιπόν εμείς έχουμε γνωστό, οικείο και συμπολίτη στην άνω Ιερουσαλήμ, ενώπιον του θρόνου του Τρισαγίου Θεού τον Άγιο Γεώργιο, του οποίου το θαυμαστό  όνομα  υμνείτε σε όλη τη γη και στην πόλη μας!  Ως δικό μας οικείο πρόσωπο ας του βροντοφωνάξουμε ικετευτικά «ἀθλοφόρε τοῦ Χριστοῦ Γεώργιε ἱκέτευε εἰς τό σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.»

 

   

 

Φωτογραφίες και videos

Φωτογραφίες από τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την μεγαλειώδη λιτάνευση!  

 

Videos από τον Πανηγυρικό Εσπερινό

 

 

Videos από την μεγαλειώδη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του Αγίου λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

 

Ρεπορτάζ τοπικής τηλεόρασης

 

Φωτογραφίες από τον Όρθρο και την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεολόγου.

 

Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

designed by: Κώστας Χριστοδούλου