Ζωντανή Μετάδοση

Ενισχύστε τον Ιερό μας Ναό

Храмът Св.Георги в Нигрита

2015

)

)

Ιδιαίτερη ευλογία για την ενορία μας ήταν η παρουσία του Ιερού Λειψάνου της χειρός του Αγίου Παντελεήμονα από την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου κατά την μεγάλη εορτή του πολιούχου μας Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου 23 Απριλίου 2015. Ο Εκκλησιαστικός τηλεοπτικός σταθμός 4Ε ήταν κοντά μας και κατέγραψε τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία.

)

Με τη χάρη του Θεού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ.Θεολόγος το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 τέλεσε τα εγκαίνια, σύμφωνα με την προβλεπόμενη Εκκλησιαστική τάξη, του Ιερού Παρεκκλησίου Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής και Οσίας Παρθενομεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στη δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως τη Νιγρίτα. Το Ιερό Παρεκκλήσιο δημιουργήθηκε το 2007 στο Νάρθηκα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης.

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέφερε την λειψανοθήκη με τα 3 αποτμήματα Ιερών Λειψάνων και τα τοποθέτησε στην Αγία Τράπεζα του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Μετά την σχετική ακολουθία τελέστηκε ο Εσπερινός των εγκαινίων με την παρουσία πολλών ενοριτών.

Το πρωί της επομένης τελέστηκε ο Όρθρος, κατά την τάξιν, στον ενοριακό μας Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και στη συνέχεια ξεκίνησε η τελετή των εγκαινίων με την Λιτάνευση των Ιερών λειψάνων πέριξ του Ιερού Ναού και Παρεκκλησίου. Ο Σεβασμιώτατος μπαίνοντας στο προς εγκαινισμό Ιερό Παρεκκλήσιο επικεφαλής κλήρου και λαού, έχοντας ανά χείρας τα Ιερά Μαρτυρικά Λείψανα, τέλεσε με υποδειγματικό τρόπο τα Ιερά Εγκαίνια. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας μάλιστα αναφέρονταν στη σπουδαιότητα και στο μεγαλείο της τελετής των Εγκαινίων Ιερού Ναού. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων έλαβε χώρα η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μεγάλος αριθμός πιστών από την ενορία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, που ευλαβούνται ιδιαιτέρως την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής παρακολούθησε τα Εγκαίνια και συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας, που είναι ενθρονισμένο στο Ιερό Παρεκκλήσιο, είναι ακριβές αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος που βρίσκεται στο Γεροντικό στασίδι του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους. Εκεί οι πατέρες την επονομάζουν και Νιγριτινή εξ αιτίας του ότι, κατά την παράδοση, η Εικόνα μέχρι τον 19ο αιώνα βρισκόταν στη Νιγρίτα και από εκεί εξαφανισθείσα με θαυμαστό τρόπο βρέθηκε στο Γεροντικό στασίδι του Φιλοθεΐτικου Καθολικού.

Η τοπική Εκκλησία τελεί Σύναξη προς τιμήν της Θεομητορικής Εικόνος την πρώτη Κυριακή εκάστου Νοεμβρίου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

designed by: Κώστας Χριστοδούλου